Dice Farandu Ettori in lu prifaziu di "l'Affissu per memoria" chì a parte maiò di l'afissi francesi sò publicità, quandu in Corsica l'affissu hè indiatu in u nostru muvimentu naziunale è nasce da e nostre lotte.
Lighjarete sottu sta prisintazione fatta da Ghjiseppu Orsolini è Ghjuvan Ghjacumu Albertini in lu so libru ciò ch'ellu riprisenta l'affissu: "hè rivolta, hè passione, hè animu, hè trasaltu, hè focu, hè surgente, hè radica, hè vita, hè messagiu, hè rumpitura, hè scossa, hè palesu, hè stampu, hè minacia, hè fiura, hè signale, hè simbulu." È oghje più cà mai hè mimoria.
Circione
Sujet: Indiatura Sam 3 Nov - 0:25
Ghjiseppu Orsolini hè l'autore di u libru "l'Affissu per mimoria" hè dinù unu di quelli chì anu lasciatu u so stampu in lu duminiu di l'affissu.
I so affissi "stilizati" marcanu, a scelta di a simplicità rende u missagiu limpidu ma sempre incù a primura di l'estetica, basta à vede st'affissu magnificu di a cuprendula di u libru per essene cunvinti.
(1980)
Tonì Casalonga dinù ellu, face parte di quelli chì i so affissi si cunnoscneu subitu. Eccune dui magnifichi quì:
Un affissu di u ben di Niculaiu Carlotti - chì avia fattu i disegni di Grossu Minutu - :
(1976)
per finisce, una selezzione d'affissi indiati - autori anonimi.
(1979)
(1981)
Circione
Sujet: Gruppi culturali Sam 3 Nov - 1:16
Canta u Populu Corsu, I Muvrini, I Chjami Aghjalesi... in Aiacciu à l'Empire... Saranu 33 anni dumane... Un bellu affissu innò?
Quellu chì ferma per mè unu di i nostri più belli affissi, di Battì Manfruelli,
Battì hè dinù l'autore di parechji affissi stampati annant'à i muri ma dinù in la nostra mimoria cum'è u famosu " o mà parlami corsu! ":
i Chjami Aghjalesi:
A Filetta:
quellu di i Muvrini ùn l'aghju micca, u pigliu annant'à internet:
hè bellu ancu quellu di i Muvrini, a prova si n'hè ch'ellu hè sguasi sempre u listessu dipoi tanti anni.
per compie a seria di i gruppi vi ne mettu unu collector...
un gruppu chì per disgrazia ùn hà mai arrigistratu dischi ma chì avia u mustratu qualcosa d'interessante incù belli scritti di ceccè Lanfranchi è a voce maravigliosa di u prossimu Goncourt .
infine u nostru teatrinu, Mascone:
duie fiere avà...
Niolu 1978:
È quella di a Gravona - piccatu ch'elli ùn la fianu più.
Sumenta
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 9:50
ci ai fattu un bellu rigalu o circione!!certi, ben intesu, i cunniscia ma per d'altri hè propiu una scuperta. ci mostri cù e to scelte l'illustrazione di ciò ch'ai datu cum'è citazione parlendu di l'affissi: "hè rivolta, hè passione, hè animu, hè trasaltu, hè focu, hè surgente, hè radica, hè vita, hè messagiu, hè rumpitura, hè scossa, hè palesu, hè stampu, hè minacia, hè fiura, hè signale, hè simbulu." si sente tuttu què in sti disegni stilizati, appurati. si sente ch'elli sò d'una antra epica...
Ruclinonu Solechjari
Messages : 518 Date d'inscription : 27/02/2012 Localisation : Casinca
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 10:04
Ulà ! Quant'hè vechju tuttu què ! Mi pare d'esse inghjovanitu assai, à un epica ch'ùn aghju mancu cunnisciutu.
Circione
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 11:10
petra alta a écrit:
ci ai fattu un bellu rigalu o circione!!certi, ben intesu, i cunniscia ma per d'altri hè propiu una scuperta. ci mostri cù e to scelte l'illustrazione di ciò ch'ai datu cum'è citazione parlendu di l'affissi: "hè rivolta, hè passione, hè animu, hè trasaltu, hè focu, hè surgente, hè radica, hè vita, hè messagiu, hè rumpitura, hè scossa, hè palesu, hè stampu, hè minacia, hè fiura, hè signale, hè simbulu." si sente tuttu què in sti disegni stilizati, appurati. si sente ch'elli sò d'una antra epica...
iè ci hè assai forza in li nostri affissi, ci sò chì sò putenti cum'è questi quì:
inquant'à l'aspettu spessu stilizatu di l'affissi hè vera chì un affissu hà dinù a particularità d'esse fattu per esse vistu è capitu da luntanu:
mi sò scurdatu di parlà di l'appicicatoghju di a Cunsulta di i Studienti Corsi chì hè dinù di Ghj. Orsolini, soca l'affissu era strapatu è l' avaraghju sciaccatu annant'u, ùn mi n'arricordu più...
Sumenta
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 11:26
7 anni: 7 morti Giscard fora omancu à l'epica ùn temianu micca di dì e cose direttamente... trova tù l'affissu induve c'era scrittu Sarkozy fora
ci hè quantunque qualcosa chì s'assumiglia à l'affissi di una antra epica
sarà chì 20 o 30 anni fà i corsi eranu cunviti chì ci era sempre qualcosa à fà per a lingua, a cultura...chì ci vulia à "cumbatte"...
Circione
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 11:55
Iè o Petra, sò cambiati i tempi...
in lu genaru simplice è efficace:
Maria
Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 12:09
Quessu, u m'avia pigliatu nantu à una leccia...
À u dossu (verso) ci hè scrittu :
Circione
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 12:11
Annant'à questu quì dinù ci saria tante cose à dì...
À l'eplica l'affissu mi paria niscentre, ma soprattuttu di un puntu di vista pitturale, oghje invece, quandu si leghje "Per un antru avvene..." ci saria piuttostu da piegne .
Circione
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 12:51
s'è v'avete un affissu di u SNUIPP mittitelu puru
Sumenta
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 13:33
"On ne doit pas se priver"...di parlà corsu?
Circione
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Sam 3 Nov - 21:42
ci aghju messu u tempu ma aghju finitu per truvallu...
henry smart
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Dim 4 Nov - 0:37
Dopu à tutti st'affissi bellissimi di tandu, hè vera chì una cum'è questa di u snu puderebbe diventà à a moda !
Dernière édition par henry smart le Lun 5 Nov - 1:21, édité 1 fois
Circione
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Dim 4 Nov - 10:12
Hè vera soprattuttu chì u sugettu era partutu bè, è ch'ella stice appena sta macagna di u ghjallu...
Ma guardate bè ch'ella hè stata Petra Alta a prima à mette l'affissi di u SNUipp ...
Dernière édition par Circione le Dim 4 Nov - 11:02, édité 1 fois
Sumenta
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Dim 4 Nov - 10:34
Circione a écrit:
Hè vera soprattuttu chì u sugettu era partutu bè, è ch'ella stice appena sta macagna di u ghjallu...
Ma guardate bè ch'ella hè stata Petra Alta a prima à mette l'affissi di u SNUipp ...
iè chì ti l'aghju messu eiu...
Ruclinonu Solechjari
Messages : 518 Date d'inscription : 27/02/2012 Localisation : Casinca
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Dim 4 Nov - 12:22
Induve l'ai messa ?
Circione
Sujet: L'affissu Ghjuvan Paulu Poletti Dim 4 Nov - 14:54
vultemu à u sugettu di manera seria incù sta canzona magnifica di Ghjuvan Paulu Poletti:
L'affissu
Guarda fratellu a vigna luminosa trizineghja di vita à l'orizonte accesu cum'è un solcu d'argentu chì una manu marita à un viaghju appesu à un viaghju appesu.
Cusì bella a terra, duve dumane mi ne vò, cusì bella a terra, duve dumane mi ne vò.
Guarda fratellu di un paisanu mutu s'arricchisce u sudore di e cugliere cumune s'infrebba l'operaiu per un cantu amore da rompe centu fune, da rompe centu fune.
Cusì bella a terra, duve dumane mi ne vò, cusì bella a terra, duve dumane mi ne vò.
Guarda fratellu nant'à un'elpa fiurita s'accampa u to destinu per fidighjà l'eternu è m'incanta di gioia un sguardu zitellinu postu nantu à un quaternu, postu nantu à un quaternu.
Guarda fratellu à l'alba di a to notte hè tenneru l’affisu Ch'è tù impeci à u muru scrittu à l'inchjostru rossu da strughje quell'abbissu di un tempu tropu duru, di un tempu tropu duru.
Ghjuvan Paulu Poletti.
henry smart
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Lun 5 Nov - 1:24
Magnifica ! un la sapia ch'ella si chjamava l'affissu !
Maria
Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
Sujet: Re: L'affissu per mimoria Dim 18 Nov - 10:50