| Brennu o brenu? | |
|
+4Sumenta Erbaghju Sepulana Circione 8 participants |
|
Auteur | Message |
---|
Circione
| Sujet: Brennu o brenu? Ven 7 Fév - 20:39 | |
| Spiazzu u sugettu quì: - Circione a écrit:
- Sepulana a écrit:
- petra alta a écrit:
- mi poi spiegà "acqua minuta"?
mi pare di capisce ma senza capisce
indè mè si dice listessu acqua minuta.... vene à di dolce chi pianu pianu s'infirza... ghjuvativa per e loche è pocu dispiacevule per e ghjente dinu... listessa parola che a minuta vene à dì u renu o grenu per l'altri... Iè, hè cusì, acquicinella minuta.
grenu o renu? chì saria per voi? - Sepulana a écrit:
- U renu, grenu, minuta secondu e loche hè cio chi ferma quand'ellu si staccia u fiore (farina di granu) è secondu u stacciu( di seta o stacciu fine) hè più o menu rifinita a farina piu o menu bianca. Per u francese hè a sferenza tra farine blanche, bise ou complète
certi dicenu dino a semul(l)etta o a venata (chi per me in Caccia va per l'orzu è mica per u granu) Eccu spergu d'esse stata chjara Aghju capitu, dunque vulete parlà di u brennu L'aghju sempre vista scritta cusì sta parolla, ma pò anch'esse ch'ella si dichi grennu. Sarà cum'è per boffu o goffu. Per sapella ci vole à dì una frasa cum'è " ùn ci hè più brennu" tandu sintarete s'ell'hè G o B almenu ch'è vo mi magnite dinù voi certe g o b davant'à l'erre ancu dopu una vucale incalcata. Noi dimu "ùn ci hè più rennu", dunque à u fondu ùn la pudemu micca dì s'ella hè g o b. per e duie n fate u paragone incù u renu ( e rene) (rein / reins) è rennu (son) Tandu sintarete a diffarenza s'ella ci hè. hè cum'è per sonu sonnu. S'ellu vi pare u sonu di renu listessu à quellu di lenu, pienu, senu ecc. tandu scrivite puru renu, ma mi stunaria quantunque appena.
Dernière édition par Circione le Sam 8 Fév - 12:22, édité 1 fois | |
|
| |
Sepulana
Messages : 13 Date d'inscription : 18/09/2012 Localisation : Caccia di Lì
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Ven 7 Fév - 22:32 | |
| vi ringraziu per a leziò ma
per contu meiu mettu 1 N : ùn ci sentu mia dopia nazalisazione per u b o u g :scrivite puru cum'ella vi pare ma quale siasi l'infrasata ne u B ne u G ùn vale indè me
mi ne starraghju di risponde à prussima volta ùn vi vogliu mica dà di più travagliu bona serata
| |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Ven 7 Fév - 22:53 | |
| ùn mi dà micca travagliu ùn v'inchiitate, spiicà a manera di scrive u corsu sicondu u sonu aiuta à tutti quelli chì ci leghjenu. Hè u scopu di stu locu.
U corsu hè abbastanza faciule à scrive perchè si scrive sguasi tuttu ciò chì si sente e è viciversa.
L'esempiu di a doppia n hè assai chjaru, da nn à n u sonu ùn hè mancu appena listessu, soprattuttu pè i nostri lochi. Hè soprattuttu per fà rimarcà sta differenza à quelli chì ùn la facenu micca ch'e mi sò permessu di fà stu picculu "corsu".
Ma a vostra spiicazione mi và è a vi tornu à dì: s'è vo dite enu ci vole à scrive enu. *
ùn hè cà s'è vo duppiavate à lettara à l'urale chì a a logica saria stata di duppialla ancu à u scrittu.
* (quandu dicu voi parlu di i Sepulani in generale. )
Eccu, à bona sera.
| |
|
| |
Sepulana
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 0:20 | |
| Faciule di scrive in corsu…? L’aghju imparatu à l’arechja in corp’à mamma, ricunnisciutu in e voce di i mio vechji, parlatu prima di u francese, lettu per e prime volte da zitella in A Muvra o in Pece cruda à u focu cu u mio babbone, scrittu à l’usu di intricciate è cambiarine, rivistu scambià di funulugia è suciolinguistica à l’università cù Thiers o Chiorboli, Dalbera è tutti quanti, ma dinu scambià torna chi ghjera « troppu cumplicatu » è diventà dì mi lu per chi tutti capischinu megliu senza sforzu è oghje un corsu di doppia nasalisazione di Circione parlendu à una di Valle Rustie… Faciule ? Iè ! di sicuru !!!… è un certu mi dice « ma perche ùn scrivi ? » : Perche a pratica batte a gramatica ... cusi mi chjappu e serre cun 2 N | |
|
| |
Circione
| Sujet: Brennu o brenu Sam 8 Fév - 11:56 | |
| Cara Sepulana, aghju dettu abbastanza faciule à scrive...
Ma hè vera quantunque chì in la scrittura di u corsu ùn hè micca a lettara n chì mi dà fastidiu u più. U casticu saria piuttostu M.
Una sola n trà duie vucale ind'è noi si sente chjaramente : trenu, senu, pienu, menu, lenu, ecc.
È per noi u renu (rein) è u rennu (son), ùn anu mancu appena u listessu sonu. Custì à a limita u prublema di a scrittura ùn si pone mancu hè solu un affare di prununcia. Avà, a vi tornu à dì, sì ind'è voi renu (rein) è renu (son) si dicenu tramindui incù u listessu sonu, ci vole à rispittà a vostra varietà è scrive renu. Ùn vaghju micca dettu ch'è vo vi sbagliavate, ma solu chì ùn avia micca capitu u vostu "grenu".
In certi lochi, si sà, a fruntiera sunora trà n è nn ùn hè micca marcata cum'è ind'è noi.
Si sà dinù chì certi lucutori e so n e dicenu à l'usu francese, tandu ùn hè micca evidente per elli à sapelle duppià o micca in la scrittura. Vale dinù pè l è r.
Inquant'à l'evuluzione di u corsu ch'è vo dite ùn sò micca sicuru ch'ella cuncerni a lettara n cacciatuci ùn / unn' ùn vecu tanti cambiamenti.
Quandu vi dicia chì "brennu" o "'rennu" l'avia sempre visti scritti cusì – vale à dì cù duie enne – ùn parlava micca di u corsu d'avà ma ancu di quellu ch'omu scrivia nanzu à intricciate è cambiarine.
Postu chì u facciu studià à i mo liceani, vi possu cità un strattu di Donne d'eri, di Ghjaseppu Bonavita :" Mamma si mettia à batte u stacciu, racugliendu u fiore indu a madia è allugandu u 'rennu pè e jalline e pe a truvulata di u porcu." Aghju lasciatu a vechja scrittura tale è quale.
| |
|
| |
Erbaghju
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 12:56 | |
| | |
|
| |
Sepulana
| Sujet: Brennu Brenu Sam 8 Fév - 13:09 | |
| Postu chi u sensu di l’ultima intervenzione ùn vi hà portu nisuna luce, a vi porghju in parole più schiette.
Aghju vulsutu fà capisce à u Sgiò Prufessore di a Sapienza maiò di u doppiamentu di tutte e cunsunale nustrale (o nò) chi e lezzione, à a mio età, facenu u stessu bon prò che un impiastru nant’à caccavichje di mammone…
Dopu à una dumanda di spiegà acqua minuta (spressione tantu scunnisciuta? venuta da u latinu senza più piglià stoppie !)mi ritrovu trattata da liceana. In corte ma vechje et nustrale parole v’aghju dettu u mio parè è à mio vuluntà di lascià e lezziò à quelli chi e volenu riceve. Se vo’ ùn capite a spessione Mi chjappu e serre : vole dì mi licenzieghju, je me tire !
Per contu meiu parlu, scrivu è certe volte ancu leghju à l’usu nustrale, vene à dì quellu di a lingua materna (chi per a furtuna di certi fù urale) postu che vo mi ricunniscite al menu u dirittu di scrive cio ch’o dicu. Ma in a stessa infrasa è in longu discorsu m’impiastrate di cio chi vale in una norma linguistica … tengu à dì chi leghje hà sogu fà in Corsu, Francese è in altre lingue rumane ancu per libri di cunghjucazione, chi linguistica n’aghju vistu è manghjatu bon parechju, chi trascrizzione funetiche altr’è tantu, è chi corsi ancu puru di lingua nustrale n’aghju datu qualchi unu !
Per fine, postu per me u piace di sparte in lingua materna si perde (cridite ci puru chi l’aghju vista è tocca) mi ne pigliu e serre o per voi a machja è lasciu qui u mio ultimu bigliettinu chi ghjudiziu ùn si ne compra ! Vi ricunnoscu e vostre qualità ma a manera di fà, per me, hè for' di misura. | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 13:32 | |
| certe lezziò vi restanu à amparà. a prima ghjè quella di u galateu, a siconda quella di a mudestia. si ci n'hè unu chì vi hà rispostu cù rispettu è cù unicu scopu di avè una riflessione custruttiva nant'à a lingua ghjè Circione. ùn sapete micca tuttu. manc'ellu hè vera, ma Circione omancu cerca à purtà qualcosa à a lingua. ùn si guarda micca u billicu. dopu s'elle vi dispiacenu e dumande nant'à un foru cuncernendu a lingua fate cum'è certi, statevi ne zitta è ùn date micca l'infurmazione. tuttu ognunu (è a lingua soprattuttu) si ne purterà megliu. | |
|
| |
Rappallinu
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 13:39 | |
| - Sepulana a écrit:
- Postu chi u sensu di l’ultima intervenzione ùn vi hà portu nisuna luce, a vi porghju in parole più schiette.
Aghju vulsutu fà capisce à u Sgiò Prufessore di a Sapienza maiò di u doppiamentu di tutte e cunsunale nustrale (o nò) chi e lezzione, à a mio età, facenu u stessu bon prò che un impiastru nant’à caccavichje di mammone…
Dopu à una dumanda di spiegà acqua minuta (spressione tantu scunnisciuta? venuta da u latinu senza più piglià stoppie !)mi ritrovu trattata da liceana. In corte ma vechje et nustrale parole v’aghju dettu u mio parè è à mio vuluntà di lascià e lezziò à quelli chi e volenu riceve. Se vo’ ùn capite a spessione Mi chjappu e serre : vole dì mi licenzieghju, je me tire !
Per contu meiu parlu, scrivu è certe volte ancu leghju à l’usu nustrale, vene à dì quellu di a lingua materna (chi per a furtuna di certi fù urale) postu che vo mi ricunniscite al menu u dirittu di scrive cio ch’o dicu. Ma in a stessa infrasa è in longu discorsu m’impiastrate di cio chi vale in una norma linguistica … tengu à dì chi leghje hà sogu fà in Corsu, Francese è in altre lingue rumane ancu per libri di cunghjucazione, chi linguistica n’aghju vistu è manghjatu bon parechju, chi trascrizzione funetiche altr’è tantu, è chi corsi ancu puru di lingua nustrale n’aghju datu qualchi unu !
Per fine, postu per me u piace di sparte in lingua materna si perde (cridite ci puru chi l’aghju vista è tocca) mi ne pigliu e serre o per voi a machja è lasciu qui u mio ultimu bigliettinu chi ghjudiziu ùn si ne compra ! Vi ricunnoscu e vostre qualità ma a manera di fà, per me, hè for' di misura. Ind'è mè dicenu : "Bon viaghju è ventu in poppa !", ma forse hè for di misura... | |
|
| |
Lùlù
| Sujet: pruverbi di mesi è feste Sam 8 Fév - 14:47 | |
| Sepulana hà scrittu:"renu è rennu"
Per u brennu o a brenna cù n o n doppiu chi femu? i lampemu tutti à i porci "N sì chi mal pensa !" Tamante Sipulanata è Tittolata ! quessu u stacciu ùn hè di seta pigliate è piane cù mè chi piglieremu e serrende per chode stu cuntra-stacciu!
| |
|
| |
Rappallinu
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 19:25 | |
| - Sepulana a écrit:
- Faciule di scrive in corsu…?
L’aghju imparatu à l’arechja in corp’à mamma, ricunnisciutu in e voce di i mio vechji, parlatu prima di u francese, lettu per e prime volte da zitella in A Muvra o in Pece cruda à u focu cu u mio babbone, scrittu à l’usu di intricciate è cambiarine, rivistu scambià di funulugia è suciolinguistica à l’università cù Thiers o Chiorboli, Dalbera è tutti quanti, ma dinu scambià torna chi ghjera « troppu cumplicatu » è diventà dì mi lu per chi tutti capischinu megliu senza sforzu è oghje un corsu di doppia nasalisazione di Circione parlendu à una di Valle Rustie… Faciule ? Iè ! di sicuru !!!… è un certu mi dice « ma perche ùn scrivi ? » : Perche a pratica batte a gramatica ... cusi mi chjappu e serre cun 2 N O Sepulana, eiu ùn l'aghju micca amparatu in corpu à mamma chì, piccatu, ùn sò micca di razza pura... Ma dui o trè capatoghji i socu anch'eiu è possu palisà chì qualchì unu i m'hà insignati Circione. Ma quessa hè un antru dibattitu è mancu ùn vogliu circà à risponde per ellu chì a farà propiu bè in tempu è ora. Vogliu scrive quì per ringraziavvi. Iè, ùn misuremu forse micca a scianza ch'è n'avemu di sughje à u latte di a vostra sapienza senza termine, ùn sapemu ricunnosce u geniu quand'ellu si sculifa davanti à noi è godene bocchichjosi cum'ellu si deve. Simu trè o quattru scarompuli mezu finiti, catorni ch'ùn sanu ancu pisà a patta per sullagiassi, agnelli di sta mane o piuconi di sta sera, sciglite puru... Aghju fastidiu à ingolle ste pratese chì si volenu lizzione fatte lege da ch'elle sò lampate da ghjente chì si credenu bardiani di a cosa cumuna. Mi rivoltanu u stomacu sti mughji in u biotu per "dinuncià" quelli chì, vulendu fà un pocu, sarianu l'assassini senza cuscenza di "A nostra lingua". Allora, per carità, andate puru à sparguglià astrò e vostre idee di ciò ch'ellu avaria da esse u corsu è lasciateci cuntintacci di a nostra gnuranza assumata in tuttu. Aghju dettu anz'ora : "ventu in poppa" per risponde à u vostru : "pigliu e serre", aghjustu avà : "è vultate quandu vi chjamaraghju eiu !" | |
|
| |
u ghjudice
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 19:57 | |
| À mè piace quand´ellu s annerba tittolu. S'eo era di a listessa tindenza chè malla o ghjuvan filici cascheria innamuratu | |
|
| |
Rappallinu
| |
| |
Circione
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Sam 8 Fév - 20:35 | |
| Quandu sò ghjuntu quì è ch'aghju lettu a risposta di Sepulana aghju fattu : Mi paria d'esse statu chjaru è curtese. Chjaru perchè l'aghju detta è ripituta, ùn aghju mai messu in causa l'esistenza di brenu. Sì Sepulana m'avissi rispostu simpliciamente "Iè o Circiò, ind'è noi dimu renu tantu pè u renu cà pè ciò ch'è vo scrivite brennu è prununciate rennu." l'affare si saria piantatu quì è ùn a varia mancu circatu à capisce... Ma... O Sepulana Ùn sò micca u sgiò Prufessore di a Sappienza ch'è vo dite, a sumità chì hà amparatu à parlà u corsu in corpu à a mamma è à scrivelu à u fucone incù u so babbone, a tarcana di a linguistica di a cunghjucazione è di e lingue rumaniche, a "prufissora ", ecc. d'appressu à ciò ch'è vo scrivite site voi . Dite ch'è vo sapete ancu leghje... pò esse, ma eiu a littura ùn la cuncepiscu micca cum'è a sola capacità di traduce segni in soni, associu di lettare in parolle è assestu di parolle in infrasate. Sapè leghje hè dinù trave un cuntinutu da ciò chì hè scrittu. Ùn vale à sapè leghje e infrasate senza capiscene u sensu. Vi dicu quessa perchè lighjendu u vostru ultimu missagiu m'arvecu ch'è vo ùn ete mancu appena capitu ciò ch'aghju scrittu nemmenu e mo intinzione. Astrimente avariate avutu una riazzione più sinnata cà cusì. Ma pensu soprattututu ch'è vo ùn vulete capisce... Eppuru i cunsigli ci vole à sapelli piglià, eiu l'accettu sempre vulinteri. E critiche dinù. Ma voi ete "passatu l'età di piglià lizziò è siguità cunsigli"... O Jackie, l'età ùn ci entre per nulla custì eppo' – ùn sò micca eiu chì a dicu hè Brassens – " Le temps ne fait rien à l'affaire, quand on est con on est con..." Allora cuntinuate à scrive brenu è tutte l'altre parolle ch'è vo vulete "à modu vostru" senza tene contu di a scrittura di u corsu ch'ella sia quella di prima o quella d'avà. " ùn vale à fiscà quandu u sumere ùn vole beie." | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 13:08 | |
| Duie parolle per ringraziavvi di tutti sti picculi missagiu di sustegnu tantu quì cà annant'à facebook. Missagi chì mi riscaldanu u core in sti mumenti assai assai difficiuli. Quellu di u Ghjudice hè cummuvente, n'aghju sguasi ancu pientu. Osinnò stamane aghju lettu torna u missagiu di Sepulana, perchè a v'aghju detta, arrisera era suspresu di a so riazzione... Mi dicia "innò ùn hè micca pussibule, aghju lettu male, ùn hè micca pussibule ch'ella appii pussutu perde i so narbi cusì... " U più bellu di l'affare hè ch'ella mi rimpruvareghja " a manera di fà "... Allora aghju lettu torna tutti i nostri scambii, è ùn aghju vistu nulla chì possi ghjustificà una riazzione eccessiva cum'è a soia. Annant'à u fondu nulla, un semplice disaccordu annant'à u numaru di n in la parolla brennu... Figuratevi. Dicu disaccordu, ma u disaccordu hè piuttostu soiu postu chì eiu sò statu bellu cunsensuale. A sò chì a mo cunsensualità à certe donne li face perde a bussula ma quantunque... Li aghju dettu 3 volte ch'ella duvia scrive rispittendu a so variità dialittale, senza mai rimette in causa l'esistenza di "grenu o renu ". Lighjendula torna, mi vene u dubbitu è pensu ch'ella scrive "renu" cum'ella scrive "parola" o "mica", vale à dì senza sciappassi tantu u capu nè tene contu una siconda di tuttu u travagliu fattu pè a scrittura di a nostra lingua dapoi a Muvra sin'à oghje passendu pè intricciate è cambiarine. À mè ciò chì ùn mi piace micca in lu so missagiu hè issu sdegnu palisatu, l'idea ch'ella si face di issa lingua "chì per a furtuna di certi fù urale " a soia a intinzione pare bella chjara. Nant'à a manera? in più di a mo cunsensualità ligendaria , mi pare d'esse statu bellu curtese. Ancu troppu, perchè à certe parsone s'è vo li date u ditu si piglanu ancu a manu... Dunque a prima cosa à fà hè di lascià corre, chì cum'ellu dice u mo parente Martinu annant'à u nostru muru FB : "Ùn vi scurdate chì à fà a barba à i sumeri si perde tempu è savone" ... Dunque lascemu corre o Sepulana "the brain" avete a ragiò, pigliate puru e sarre avà chì i paesi l'ete digià pigliati. PS: O Pulvaraghja ch'è tù scia a vulia dì! participeghja appena quì micca solu annant'à FB. | |
|
| |
Ghjuvan Filici
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 14:08 | |
| Par fà avanzà u dibattitu (chì parullaccia, "dibattitu", ugni volta ch'e' a impiegu aghju l'imprissioni di tappettizammi ancu di più...) vurriu solu dì : ùn ci voli micca à cunfonda u scudu di Brennus è un cuddu di brennu ! Da midità... OK, sortu... | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 14:27 | |
| | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 14:36 | |
| metti puru un puntu pè "the brenu" in lu veru cuncorsu! è unipochi dalli à GF in quill'altru, quellu di e cacciate fragiche... | |
|
| |
Ghjuvan Filici
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 14:38 | |
| | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 14:39 | |
| | |
|
| |
Rappallinu
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 15:12 | |
| Prupongu un premiu per u cuncorsu : un sugiornu in Rennu Quessa si vale centu punti | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 15:23 | |
| | |
|
| |
Rappallinu
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 18:08 | |
| Avà basta, salsifis cum'ellu dice Serge l'urtulanu ! Ùn possu più pate certe intervinzione vulgare quant'è iaurti di certi soci ! 'Ci chì unu avaria scrittu banana cù dui n (trè dunque) "bannana" è ancu peghju salamu cù dui m : salammi ! Hà leccu u meccu ! Un pocu di tinuta o zitè ! Ps : bon, s'è avà ùn aghju micca u premiu d'onore di u cuncorsu di a cacciata fracica, demissiuneghju di u mio postu d'amministratore ! Ps2 : Ùn fate casu a dumenica sera sò sempre cusì... Ps3 : Vi sterpu tutti à FiFA 14 ! Ps4 : È à Call of duty ùn si ne parla ! | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 18:15 | |
| | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Brennu o brenu? Dim 9 Fév - 20:08 | |
| Zitti! o mansa di scatterbrain*!
*cacciata favurita di una prufissore d'inglese ch'avia à u liceu... ella dicia "Shut up scatterbrain"! " tête de linotte " in francese.
Si n'ampara una tutti i ghjorni cù u "prufissore si a sappienza".
Sappienza cù una doppia p ind'è noi.
Eccu o ghjente, à dopu , avà "pigliu e sarre"...
| |
|
| |
Contenu sponsorisé
| Sujet: Re: Brennu o brenu? | |
| |
|
| |
| Brennu o brenu? | |
|