Dimmila tù, omu di a tarra, Tù radica annudata dimmila, U farru di a sottumissioni Chì pesa in coddu à tè. Tù chì ha' campatu Forti, com'è una petra bianca Povaru com'è povara hè a miseria, Mutu com'è u povaru hè mutu Ma Corsu com'è u Corsu ùn hè più.
Dimmila, tù omu di a tarra Causa di a me lotta, dimmila U farru di a sottumissioni Chì pesa in coddu à tè. À tè pratendu, Forti com'è una petra bianca Povaru Nò ! Morghi oghji a miseria, Mutu, più, oghji parlu pà tè Corsu, si ! Com'è Corsu ùn hè più Iè, libaru, quant'eddu si pò essa.
Una puesia piena di forza è di dulcezza à tempu – un capi d'opara.
Eccula quì detta da l'autore :
Dernière édition par Circione le Dim 27 Sep - 17:06, édité 2 fois
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Dim 27 Sep - 16:58
QUAND'EDDI M'ACCURDARANI
Quand’eddi m’accurdarani chì sta terra hè a meia Quandu avaraghju ancu eiu u me paesi à mè,
Quandu mi rispitarani senza marchjammi in coddu Quandu saraghju dinù patronu di i me lochi,
Quand’a me lingua anch’edda sarà para di a soia Quandu eiu dinù avaraghju a me scola,
Quand’eddi m’accurdarani chì sta terra hè a meia Tandu saremi amichi parchì saremi pari,
Quandu saraghju dinù fighjolu di i mei Senza vergogna più d’essa inferiori à eddi,
Quandu eiu vultaraghju ind’è mè à campacci Quandu ùn mi mucarà più u so sapè supranu,
Quand’eddi m’accurdarani chì sta terra hè a meia Quandu avaraghju ancu eiu u me paesi à mè.
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Dim 27 Sep - 17:09
Lampedusa
Ci aghju cridutu in l'amori ma ci vularia à fanni viaghji par veda par capiscia par credaci dinò
i ziteddi eddi ani trovu un paesi ani trovu un paradisu in a sciuma bianca di l'adisperu in u bughju di a spiranza
ni ghjunghjarà i bateddi carchi carchi di risa di penti è di canti fin' a tarra ch'ùn l'aspetta a tarra senza sonnii
chì beddu ghjornu par nascia chì beddu ghjornu par mora chì beddu ghjornu i so amichi d'arrimani d'oghji i so surisi i so sguardi smaravigliati
poni cundannà i ghjudici poni cundannà assicurà l'ordini u so' ordini
eiu aghju tanti cosi à divvi forsa ancu tropu cosi novi carchi d'amori s'eiu truvessi i paroli tanti cosi da davvi ch'eiu ùn vi possu dà
lighjareti sottu à i chiapeddi ciò chì firmarà u turchinu di l'orizonti
è induva voglia ch'eddu i sponghi stu viaghju stu mondu hè un dulori u nostru dulori è quandu tutti i bateddi sarani ghjunti chè u mari i ci spunarà chì mi firmarà chì ci firmarà da dalli chè a nostra firita umana è sì ancu ci ni ferma parpena
Dernière édition par Circione le Dim 27 Sep - 17:19, édité 1 fois
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Dim 27 Sep - 17:11
Straccioni frusteri
Neva à più pudè in i cimi i più alti di l'essa d'ind'è no' È mi sentu affucà
Ma a nevi ridoppia Di straccioni fristeri È ghjaccia a me parsona Di u polzu di a morti
Di u me populu Caru Si ni scegli a scarpata In u nivonu pagnu Chì sbianca u me paesi
È in i piani maiori U vulè campà nostru Pari tacca di sangui
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Dim 27 Sep - 17:17
Tarra
Mimoria scunnisciuta tù Viculu pà nascia È pà mora dinò A nostra tarra Sè locu chì dà vita A mimoria nostra Sè tù
Corsi Iè Semu di tè Tarra Di petra rossa È di petra turchina Chì murani a mimoria Di monti più cà alti Di musica di fiumi Semu È di voci marini Semu di tarra no' Di tarra corsa Semu
Iè A me voci Hè da quì ch'edda esci Hè ventu di'ssi monti Neri Prufondi Quant'è a storia passata Hè ventu d'ind'è no' Stroppiu Firitu In i scogli di a storia eterna Ma vivu Alegru di vulè campà
U to muscu mi basta à mè Pà nascia un'antra volta Pa mettami à campà Iè campà Una volta almenu Da corsu Quì ind'è no' Eiu ch'ùn sò più
A musica di u me viulinu rottu I passi pà baddà dinò I paroli di u me cantu novu I culori di me sorti Di a me spiranza I circaraghju quì I circaremu quì No' In i to solchi antichi Tarra
Iè Sò millaia d'anni ch'è sò natu èiu È di quì È 'ssu ventu chì soffia Ùn u sentani l'altri È mai u sintarani Chì hè in a nostra parsona In no'
A me tarra Hè a nostra tarra quissa A me tarra buddenti Brusgiata da i soli rossi Hè edda Greva di i nostri corpi Di a carri di l'omini intarrati pà semptri Umula di sudori anticu quissa Ancu à siccà in menti A me tarra A nostra tarra Impitrata di paroli Di voci scanneddati Appena nascitoghji Sè a nostra Tù T'emu tantu cercu no' Sottu a celi senza steddi Senza tè Chì saremu po più
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Dim 27 Sep - 17:22
Libartà bramata
N'avaraghju fattu È ni faraghju dinò passi Passi cerchi Dicisi Passi timiconi In a notti pisenti Intrampulatu tantu è più In i sepi di l'ordini
N'avaraghju invintatu È n'invintaraghju dinò Paroli da tè Paroli persi Paroli d'amori paroli spaventu è paroli di focu
Mi n'avarè datu spiranza Forza à più pudè Scunvintu dinò È m'avarè fattu sunnià Tù Ad abbraccianni i steddi Parchì di tè Sò innamuratu è più
Ma Quantu volti Stancu Iè Stancu com'un ghjagaru Mi sariu piantatu Quì À l'adisperu Impauritu Braccimozzu Senza forza più Scunvintu d'ùn pudè D'essa troppu chjucu Vintu Iè Quantu volti
Ma appena t'avvicini Tù Cù u to visu ziteddu Chì mi punti dinò È m'impettu in a storia Dinò Eiu ch'ùn so' nudda Chè brama di campà
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Dim 27 Sep - 17:26
Scusi
Iè Mi scusaraghju Mi scusaraghju pà u me mondu U più luntanu Pa i bevuli di i mei I più cari Pà sti zocculi stacchittati Pà sti voci tarrazzosti Pà tutti i nostri vargogni
Mi scusu sè vo vuleti Pà sti briona d'altrò Umani Sti dulori Di Homs Di a piazza Tharir È a Banda di Gazà
Mi scusaraghju ancu pà l'armunia di u celi Pà l'ordini di i steddi Pà a forza di a vita di me loca
Ma a me testa mora A me testa mora
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Sam 2 Jan - 16:32
Annu Novu
Ancu s'eddi m'anu firitu I so atti tuntini A so bava U so disprezzu scemu
Ancu s'eddi m'ani affesu I so paroli astuti I so inghjugli I so ghjudizii tonti
I scusaraghju
Scusaraghju i so tuntii parchì u me avvena Pò essa dinò soiu
È li docu i me sogni i nostri spiranzi U nostru celi A nostra brama tamanta Par dumani
Circione
Sujet: Re: Valentini Saveriu Jeu 12 Mai - 19:32
Suldatu di u populu và
A Corsica tomba, iè, tomba Ma senza sipultura In lu cimiteriu umanu Di i cuscenzi luzzinosi Si sceta.
È tremani di paura I rapaci sanguinosi è culpevuli Chì bulani à corpu pienu Sopra a so agunia Di i seculi passati.
Chì morta nò ! A Corsica ùn hè morta, A Corsica maiori À i porti di l'orienti, A Corsica di l'Eroi, Quidda di a libertà, Di a spiranza scitata... È u mondu a fighjula...
Da la fumaccia pagna Di a storia addurmintata Di a storia incarciarata. In i carciari oscuri Di quidda chì hà vintu I fucili rughjinosi Di Corsica rinata Sortini, Culpitteghjani da veru In a memoria cumuna Intricciata ma viva Di u populu chì và.
È tirani in Aleria È tombani in Bastia
È l'unità si faci Daretu à ogni colpu.
Suldatu di u populu A libertà si sà Costa a vita di l'omu. U populu minò Mucatu da i cateni Ti porta in pesu in pesu Cù Corsica, finu ad oghji È dumani sempri.
Iè i prighjò si chjudini È si chjudarani dinò Nantu à curaghju di l'omini… Finu à quandu ? Iè finu à quandu ?
Ma ogni porta chì si chjudi Da u bughju Centu ni caccia torna È a me penna s'infiara A meia, a toia È tanti è tanti dinù, Com'è a mescia chì brusgia Incesa da a to manu.