U malmignattu hè un marmaruculu stranu, pare tuttu un furmiculone – d’altronde i Francesi u chjamanu "furmicula di villutu" – ma invece saria pittostu di a famiglia di e vespe. In Aregnu u chjamanu u ‘nafantatu, ma in Niolu, Falasorma è pò esse ancu in astrò u chjamanu u malmignattu. Avarà sicuramente altri nomi. À mè mi paria ch’elli m’avissinu avirtitu e mo vechje quand’era zitellu « Ùn lu tuccà micca vè ! Dio mi ne guardi ! » ma à dilla franca ùn la sapia micca s’ell’era un vechju ricordu di zitillina o s’avia sunniatu. Eppo’ un ghjornu, una dicina d’anni fà eccu ch’e ne sculineghju unu in Niolu – fù un sullevu per mè di vede chì ùn era micca mittò, na a vi piattu micca . Tandu postu ch’era sicuru ch’ellu isistia aghju fattu e ricerche annant’à internet è aghju finitu per identificallu. Hè un imenotteru* di a famiglia di i mutillidae.
Eccu un picculu filmettu, si ci vede bè u barbigliulu è s'è vo tindite bè l'Arechje u sintarete stridà – una spezia di "ccccrrrrrrriii ccrrrrriiii cccccrrrrri". Spergu chèi a SPA ùn mi rumparà micca i
L’avete capirossi ma dinù capineri. Inde u filmettu dicu ch’elli sò forse i masci i capineri ma infatti innò, d’appressu à ciò ch’aghju lettu, di regula i masci sò aluti è e femine micca. U culore di u capu devesse un affare di spezia ùn la sò.
*Ordine di l'ape, e furmicule, e vespe...
U malmignattu
Page 1 sur 1