Ci hè dinù tanti paesi strangeri Fratelli di la briglia è di l'umbasti Chì traccianu l'idee è li cuntrasti Sgracinendu cullane di penseri Ci hè dinù tante razze malavviate Surelle di l'albore culuritu Chì piglianu la strada è lu partitu Di ciò chì ci leia à le storie andate.
Ci sò tutti quessi è po ci sò eo È lu so passu novu hè dinù meo.
Ci hè dinù tanti populi malati Fratelli di la frebba è lu dulore Chì cantanu li so guai affanati Cù lu vechju suspiru di l'amore Ci hè dinù tante forze liberate Surelle di lu mondu chì s'avvia Vive, è da tante mane purtate Chì ci mettenu in core l'allegria.
Ci hè dinù tanti associ per furtuna Fratelli di l'ochji aperti à lu sole Indiati cum'è squadre di fole D'ùn vulè più esse cechi à la funa Ci hè dinù tante voci discitate Surelle di a fede è di a salvezza Chì portanu à l'avvene a so carezza È valenu più chè le fucilate.
Dernière édition par Circione le Mer 20 Juin - 20:46, édité 2 fois
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 8:39
Ma dì ciò ch'è tù voli
Ma dì ciò ch'è tù voli Hè bella a nostra terra Da e so cime à i moli Da e so cime à i moli In centu riturnelli Ci cantanu l'acelli Hè finita la guerra Hèfinita la guerra.
Ma dì ciò ch'è tù voli Chì si stà bè in paese Quand'ellu ùn s'hè più soli Quand'ellu ùn s'hè più soli È ch'omu s'addunisce In amicizie lisce À bandere palese À bandere palese.
Ma dì ciò ch'è tù voli Li ferà prò l'avvene À i lochi muntagnoli À i lochi muntagnoli Sì quellu chì ci spera Face girà la sfiera Di e so inghjuste pene Di e so inghjuste pene.
Ma dì ciò ch'è tù voli Chì d'odiu ùn sè capace Un ghjornu ti cunsoli Un ghjornu ti cunsoli È ti vene à u core Un surrisu d'amore Dolce quant'hè a pace, Dolce quant'hè a pace.
Dernière édition par Circione le Mer 20 Juin - 12:59, édité 1 fois
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 8:41
L'odore d'i nostri mesi
Ottobre sente e castagne In paese fumicosu Quand'u celu nebbiacosu Fala nant'à le muntagne Pare tutt'avvene chjosu È finite le cuccagne.
Dicembre sente l'aranciu Chì fiurisce per'sse piaghje Ma quandi lu ventu traghje Piglia inguernu lu sbilanciu Tempu d'acque è di nivaghje Affannosu è pocu danciu.
Maghju sente la ghjinestra Chì sbuccia per lu pughjale Inzeppisce fiuminale Verdiceghja la campestra L'acelli sparghjenu l'ale Si spalanca la finestra.
Aostu sente a filetta Calpighjata à merendella A notte s'empie di stelle Di dulcezza benedetta In core di le zitelle Ci hè un fiore chì l'aspetta.
Chì senteranu li mesi Di la prussima stagione Duve pianterà viaghjone Cù le so sperenze appese È basteranu e canzone Per guarì tutte l'offese ?
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 8:43
Amicu ci sì tù
Amicu, ci sì tù chì ci porghji la manu Quandi u ventu gira ind'u celu isulanu Quandi u sensu spira ind'u cerbellu umanu Amicu,ci sì tù
Amicu, ci sì tù chì ci porti penseru Quandi u morsu stringhje di ferru furesteru Quandi l'ochju dinnera da lu vechju addisperu Amicu,ci sì tù
Amicu, ci sì tù chì copri lu dulore Quandi a brusta ghjala u focu di l'amore Quandu a fede cala in core traditore Amicu,ci sì tù
Amicu, ci sì tù chì ci apri le porte Quandi l'idea move nant'à le strade torte Quand'ellu sbuccia un fiore cum'è sognu di morte Amicu,ci sì tù
Amicu, ci sì tù chì ci dai sperenza Quandi a vita cagna ci tomba fratellenza Quandi a terra cara si sfuma in la partenza Amicu,ci sì tù
Amicu, ci sì tù chì ghjetti lu mandile Quandi u tempu vene d'ùn esse più ghjentile Quand'ella vene l'ora d'ùn esse più civile Amicu, ci sì tù Amicu, ci sì tù
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 8:47
Isula idea
Isula idea di la mio alba Rosula altea è la vitalba Fiore chì sbuccia è chì ci chjama Fiore chì s’apre è dà la brama Isula
Isula radica di a mio vita Rispiru d’una acqua salita Basgiu lampatu da i zitelli Basgiu cascatu da i battelli Isula
Isula idea di u viaghju Di l’odissea ch’eo feraghju Mandile spartu di li mio sogni Mandile crosciu ùn ti vergogni Isula
Isula celu tintu di sole Ancu quandi un nulu dole Chì a frasca s’alza è ci balla Cum’è un penseru di farfalla Isula
Isula idea di li mio strazii A voglia mea, ma ch’è tù sazii Ochju abbagliulatu da u sole Ochju calatu di ogni amore Isula
Isula fata è mai morta Cuscogliula chì u ventu porta À u locu ascosu di u core Duve u ricordu ùn pò mai more Isula
Dernière édition par Circione le Mer 20 Juin - 13:05, édité 1 fois
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 8:48
Paghjella
Paghjella chì ne veni da l’Oriente eternu nata quale hè chì sà da chì lettu maternu arrembatu à chì voce o nantu à chì quaternu da fà lu cantu altieru è liatu è fraternu
Paghjella chì viaghji è ne franchi frontiere di lochi assulanati è di terre primiere di paesi landani è di centu manere di piaghje à vista d’ochju è di muntagne fiere
Paghjella chì ne sì da luntanu venuta è barcati li tempi cù la voce tenuta appesa à lu to filu di memoria minuta da ch’ellu ùn scordi u core per ùn fermà ne muta
Paghjella ti ne sì un ghjornu à lochi arcani di a gloria passata è di l’eroi anziani à latu à fiume Bussu calata in stretti piani chì sottu à Santu Alesiu t’accolse l’Alisgiani.
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 8:49
À a sbunurata
A valle s’hè croscia Di bazza calata A notte s’hà lasciatu Quì è culà duie ombre Sott’à i castagni insunnuliti A machja ùn parla ancu È u celu s’hè grisgiu A mio stradella ciotta è passa Longu à fiume diciulone È leva ogni vistica È muschi zitellini Una tintenna persa Trinneca qualchì tirlu Sottu à a filetta azeza È v’anscia in faccia una aria Chì parturisce fole : Stamane mi ne vò Ad aspettà u sole...
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 9:02
Isula d'oghje
Isula d'oghje quale sì à mezu à l'onda suminata barca chì move è ùn s'affonda per suffià sempre a ventata nantu a so terra à scunfinì ?
Isula bella chì ci chjami Quand'ì u sognu hè à u veranu Chì tuttu face testimoniu À lu misteru più arcanu È mette à u core i so liami
Isula cruda chì si perde A forza altiera di e virtù Quelle chì ti fecenu fiera À l'ochji di a giuventù Sì u to Palazzu ùn hè più verde.
Isula mea fà chì dumane Ch'ellu ne sbucci torna un fiore Ch'elli si piantinu i cartucci Per fà la piazza à lu t'amore À u travagliu è à u pane.
Isula d'oghje quale sì
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 9:13
Quantu sì cambiata
S'è tù ti n'avveni la mio innamurata Ne fecemu noi prumesse sulenne Ancu senza festa per quelle le strenne La volsemu bella la nostra abbracciata Ma oghje mi pare di sente e tintenne O Corsica mea quantu sì cambiata
Sè tu t'arricordi di quella sbarcata Colmi di speranze è di l'allegria Ci era in core à noi cumu diceria Un rispiru novu d'una sventulata Mi parenu oghje tutte niscentrie O Corsica mea quantu sì cambiata
Un paese spentu da la spenserata A campagna guasta da u lasciacorre A cità chì ride di lu so rimore Ogni cosa cara la sentu sbandata Hè ghjunta amarezza ind'u nostru amore O Corsica mea quantu sì cambiata
Da lu sognu fieru chì ti fece fata Purtatu da l'omi nostri più sinceri À lu celu d'oghje dopu à quellu d'eri Mi pare chì tuttu pigli la falata S'approntinu ghjorni d'angoscia è penseri O Corsica mea quantu sì cambiata
Ma nun vogliu perde la sperenza amata Mancu vogliu sente la to malacella In mare turchinu una navicella Mi fermerà in core, di neve impannata È in la mio memoria ci luce la stella Di Corsica mea chì ùn hè mai cambiata
Dernière édition par Circione le Mer 20 Juin - 13:10, édité 1 fois
Sumenta
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 9:34
sò tutte propiu belle ma devu ricunnosce chì l'ultima mi tocca ancu di più
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 10:28
Citation :
In mare turchinu una navicella Mi fermerà in core, di neve impannata
sò magichi sti dui versi
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 10:32
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 10:46
Circione
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mer 20 Juin - 10:56
In chì ortu addurmintata
Tù chì eri partutu in festa U core colmu da speranza, Da tanta la fratellanza Centumila soli in testa Tù chì cridie li mondi Fatti à matinate belle Da ogni culor di pelle Per ogni chjam’è rispondi Tù chì sempre fusti bravu Cù la ghjente malavviata Nant’à la via straziata D’umanu populu schjavu
In chì ortu addurmintata È sottu à chì paisaghju In fine di lu viaghju A to vita s’hè firmata ?
T’anu vistutu di pannu Di lu verde militare, Di quellu d’inguernu in mare Quand'ì l’acqua dà l’affannu T’anu armatu di fucili È pinzute bagliunette À lu son di e trumbette In l’aria cum’è staffili T’anu fattu fà le prove, T’anu amparatu la guerra Cù le manovre di terra Ch’ellu nevi o ch’ellu piovi
In chì ortu addurmintata È sottu à chì paisaghju In fine di lu viaghju A to vita s’hè firmata ?
Quanti funu regimenti, Quanti funu battaglioni À cullà guasi à pasponi Versu li macelli ardenti ? Quanti funu omi valenti, Quanti funu i camerati Chì cun tè ne sò cascati Sottu un celu di spaventi ? Quanti cum’è tè in ritrattu Sò nant’à vechje cumode Ch’ùn ponu cantà e lode D’ogni guerrieru fattu ?
una di e mo preferite, mi sò permessu di scrivela siguitendu u filu di u versu (magnificu dinù) ch'ellu li hà datu Michele Paoli di u gruppu Tavagna.
hè per mè una di e più belle canzone di st'ultimi vint'anni.
Tittò
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Jeu 21 Juin - 7:46
L’addurmintatu di a valle (adattu da Rimbaud)
Hè un ghjargalettu zeppu Duv’ella canta una vadina Chì vole appende à ogni erbetta L’argnetu vivu di a so crina Ci luce un sole muntagnolu In a virdura di issu vallicciolu.
Un giuvanottu suldatellu A bocca aperta è capinudu Si dorme un sonnu di zitellu A mezu à u so lettu crudu Di frasche verdi è di filetta : Sopra, c’hè u celu ch’aspetta.
Dorme sticchitu è spenseratu Cù a niscentria di l’acellu calatu : O Natura fideghja, chì mi pare malatu ! Ùn sente più i to prufumi Straquatu à u sole, tranquillettu : Hà leccu un paghju di palle in pettu.
Tittò
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Jeu 21 Juin - 7:52
MALANNI (ma intitulata Dissuccupatu in "E sette chjappelle")
Disuccupatu sò pè la campagna È mi ne vò pè i so chjassi solu Fighjendune'ssi lochi di cuccagna È aspettendu a notte in paisolu.
I mio pinseri sò à l'ammarezza À l'avvacinu, à la malincunia È mi stantu à cunservà la saviezza Chì più d'una volta si n'anderia.
Disuccupatu sò pè la citane È mi ne vò pè i carrughji solu Fighjendune e vitrine à robe vane È aspittendu di l'ore lu scolu.
I mio pinseri sò à l'ammarezza À l'avvacinu, à la malincunia È mi stantu à cunservà la saviezza Chì più d'una volta si n'anderia.
Disuccupatu sò pè a stagione E mi ne vò da casa solu solu Or chì vulete ch'aghja una passione Da turnammi un antru omu è piglià volu?
Disuccupatu sò ma chì vulite ? Travaglierebbe anch'eiu s'eiu pudia À mè ùn mi circate tante lite Ch'ùn m'arricordu più di ciò chè l'allegria.
Michela
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mar 24 Juil - 9:59
Maria
Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Dim 16 Sep - 21:55
DUMANE
U cavallu ariottu ughjuleghja à morte Sopru à li paesi à spinta fulena, U libecciu soffia da muntagna à rena Ghjura dinù ellu : "maladetta sorte !"
Ma sì oghje stringhje l'amaru dimoniu Forse chì dumane sbuccerà veranu, È la spiga fiera purterà lu granu Libertà chì nasce fiurisce lu sognu.
Dumane la lingua piglierà pretesa Di l'anima corsa vestuta da sposa, Dumane la scola senza piatta cosa Insignerà la storia di l'antica offesa.
Dumane l'acellu canterà speranza È l'alburu novu chjamerà ritornu, Dumane più chjaru s'alzerà lu ghjornu È da iss'alba rossa nascerà cuscenza.
Dumane feremu mondi è maraviglie Da u boscu à lu pianu da li monti à l'onda Sì dumane a sorte vole girà tonda Corsica, la imbiglia ne ferà dumane.
Michela
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Dim 16 Sep - 22:03
Michela
Sujet: Nascita Dim 16 Sep - 22:07
Indu u ghjornu suttanu a pampana hà trizinatu Mentre ch'aostu passa è vene E a si sciala longu mare, Calzu sì è calzu nò L'avenire hè infilaratu
State à sente o zitelli, Chì qualcosa nasce oghje In u trastusgiu di l'estate, In i calori piaghjinchi;
Qualcosa nasce oghje Di pazienza trapassata, In e poste à e lustinche Di u chjampidu dulore;
Qualcosa oghje leva Versu l'Aleria rumana, Un sole novu ribomba, A storia corsa chjama à dumane.
----------GF---------(1975)
Michela
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Dim 16 Sep - 22:12
I Bianchi Salini
Vurria ch'idda fussi A me canzona chieta Com'è di u pueta Quiddu lli zinni russi Quandu iddu mi dicia Chi mi pari l'altr'eri « Veni à senta una cria I nosci aspri sarreri »
Furestu di lli pina E tarra di i guai Aduniti oramai A i bianchi salini Ma un fu sempri mali O Porti-vechju, sà Chi d'antichi pasciali Ni festi una cità.
Rena di Pinareddu Acqua di Palumbaghja U vechju e u ziteddu Tuttugnunul'assaghja Di punta a Fautea Suvitendu u mari Da l'alti l'Uspidali A i piaghji di Chera
« S'idd'he fidu e sinceri D'amicizia e di cori Mai l'umanu mori Ne mancu he prighjuneri » Cussi ch'iddu scrivia Pà ghjuventu a vena Da supr'à gioia e pena Chi a sorti li dia
Furestu di lli pina E tarra di i guai Aduniti oramai A i bianchi salini Ci he l'aghjenti d'istati Com'e furmiculaghju Ma li vi cuntaraghju I me loca incantati.
Dernière édition par Michela le Dim 16 Sep - 22:27, édité 1 fois
Michela
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Dim 16 Sep - 22:15
Parulle nustrale
Parulle nustrale mi pichjanu in gola è si ghjocanu inseme à u manganiolu
È si stellanu nantu à i spechji memoria cum’è lucciule in celu è grombuli di storia ne fala eppo ne fala rimori d’arilogi à i passi spapersi è à e perse voce
In pratu zitellinu hè vultatu veranu cù li venti zeffiri d’ogni sintimu umanu sò tanti li prufumi è mazzuli di fiori chì muscanu ab eternu un balsamu d’amore
È si ghjocanu inseme
----------GF----------(1999)
di sfughjita
Messages : 124 Date d'inscription : 06/03/2012 Localisation : Bastia
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Lun 17 Sep - 14:41
Sperenza a écrit:
DUMANE
U cavallu ariottu ughjuleghja à morte Sopru à li paesi à spinta fulena, U libecciu soffia da muntagna à rena Ghjura dinù ellu : "maladetta sorte !"
Ma sì oghje stringhje l'amaru dimoniu Forse chì dumane sbuccerà veranu, È la spiga fiera purterà lu granu Libertà chì nasce fiurisce lu sognu.
Dumane la lingua piglierà pretesa Di l'anima corsa vestuta da sposa, Dumane la scola senza piatta cosa Insignerà la storia di l'antica offesa.
Dumane l'acellu canterà speranza È l'alburu novu chjamerà ritornu, Dumane più chjaru s'alzerà lu ghjornu È da iss'alba rossa nascerà cuscenza.
Dumane feremu mondi è maraviglie Da u boscu à lu pianu da li monti à l'onda Sì dumane a sorte vole girà tonda Corsica, la imbiglia ne ferà dumane.
Chì vole dì "ariottu'
Maria
Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Lun 17 Sep - 16:38
U cavallu ariottu hè, in francese, la chouette hulotte. U so altru nome hè u nottulu.
di sfughjita
Messages : 124 Date d'inscription : 06/03/2012 Localisation : Bastia
Sujet: Re: Fusina Ghjacumu Mar 18 Sep - 8:12
Sperenza a écrit:
U cavallu ariottu hè, in francese, la chouette hulotte. U so altru nome hè u nottulu.