Sottu à lu ponte ci luce la luna... È stelle in celu ùn ne manca manc'una, Dormi.
In li castagni si lagna lu ventu, U nostru lume sarà prestu spentu, Dormi.
Ind'una casa - ma quale sarà ! - Batte lu stacciu è si sente cantà, Dormi.
U ghjattu maiò s'alliscia u mustacciu, Pianta la voce, si cheta lu stacciu. Dormi.
Un ghjacaru abbaghja, una sgiotta bela. S'empie la stanza d'adoru di mela. Dormi.
Dumane andaremu à la vigna, induva I fichi sò dolci è matura l'uva. Dormi.
Sò cinque mesi ch'è no semu sole, A guerra hà pigliatu i babbi à e figliole. Dormi.
Mi frighje lu core, ùn ne possu più, Lascia pienghje à mè stanotte, ma tù Dormi.
Michela
Sujet: Re: Leca Petru Santu Mer 18 Juil - 8:06
Maria
Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
Sujet: Re: Leca Petru Santu Jeu 20 Sep - 23:25
Anniversariu
Dumane sò nov'anni, o Mà, chì babbu hè mortu. Ma cum'è ch'elle sò cusì tranquille l'ore È ch'ellu canta u rusignolu in fondu à l'ortu, Quand'ellu pienghje è ch'ellu soffre lu me core ?
Digià nov'anni ! Mi ricordu quella sera Piena d'affannu, di spaventu è di dulore. À bassa voce, tu dicii una prighera, È cu tecu prigava, o Mà, lu nostru amore.
Babbu più calmu ripusava in lu so lettu È lu silenziu ingutuppava lu paese. Ma eiu sintia tamanta angoscia in lu mio pettu Sulamente à guardà le care mani stese.
È strinsi quella sposta annantu à lu linzolu Dicendu pianamente: O Bà, comu ti senti ? "Mi sentu megliu u mio figliolu, vai à dorme..." Eppò per sempre, li so ochji funu spenti
Dumane sò nov'anni, o Mà, chì babbu hè mortu. Ma cum'è ch'elle sò cusì tranquille l'ore È ch'ellu canta u rusignolu in fondu à l'ortu, Quand'ellu pienghje è ch'ellu soffre lu me core ?
Maria
Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
Sujet: Re: Leca Petru Santu Mer 26 Sep - 14:15
Ùn mi pare micca cumplettu. A versione cantata cumincia cusì : "ùn ansciava ind'è l'aria mancu un fiatu, in quella matinata di dulcezza..."
l'aghju messa sana più sottu (circione)
Circione
Sujet: Re: Leca Petru Santu Lun 8 Oct - 11:17
Notte in lu mulinu
Cum'ellu soffia u ventu in lu tracone ! L'acqua chì casca annant'à a sciappa mughje. U me mulinu pare una prigione, L'anima spavintata da quì fughje.
Eiu scunsulatu mi ne stò sta sera Solu in u timpurale scatinatu. Biata Santa Maria, a me prichera À tè chì bona sè par ogni natu !
Tù sai chè vechju sò, è a me fronte Porta i solchi di una vita dura. Ma simile à a vita d'un gran monte L'anima meia sempre ristò pura.
S’avissi da cuntà i mesi è l'anni Chì u celu m'hà cuncessu di campà, Cum’è sullevu à tutti i me malanni Solu u travagliu puderia cità.
In u mulinu cum'è mè in ruvina, Quantu n’aghju scarcatu sacchi è zani ! È quand'ella vulava a farina, Aghjune fattu, ohimè, prugetti è piani !
Un lume stava accesu in la me vita. Sole è forza mi dava. Oramai, Spenta hè a luce, è a gioia hè finita, È i me cumpagni avà sò i me guai.
U me figliolu hè mortu, è e campane Sunatu anu à murtoriu u me dolu. Biata Santa Maria, sò trè simane Ch’e piengu notte è ghjornu è ch’e sò solu.
È dì chì ùn possu mancu à u campusantu Lagnammi, ind'ellu dorme, à bassa voce. Ùn vecu par ricoglie i me pienti Nè tarra rumicata è micca croce.
Avemu tutti à u campu di riposu Un cantu chì di fossa sirvarà ; Ma annant'à a soia, di maghju luminosu, U fior di muchju mai ùn cascarà.
Cum'ellu deve soffre u me figliolu Supillitu culà induv'ell'hè mortu. Fangu è neve sò forse u so linzolu. Biata Santa Maria, dammi cunfortu !
Fà ch'ella cessi l'acqua, u fretu, è fà Ch'e ùn senti più u ventu in li castagni Mi si scioppa u core di pinsà Chì a timpesta hè piena di i so lagni.
M'hà dettu u merru u nome di a furesta Duve una palla li tagliò a vita. Ma ùn mi ricordu più ; solu mi resta In capu è in core un'angoscia infinita.
Partì cum'è tant'altri u dui aostu, Dopu a messa detta di bon'ora. L'aria pura era dolce cum'è u mostu È u paese sanu stava fora.
Quand'ellu ghjunse quì, u me bel gigliu, Guardò senza parlà i nostri guai. Una lacrima vidi à u so cigliu. È strintu in le me bracce u pigliai.
“Mamma preca par mè in Paradisu, Curagiu, disse, o bà. Lasciami andà. Ti tengu caru è mi ne vò dicisu. Dammi un basgiu dinò. Addiu, o bà.”
Eppo' s'alluntanò marchjendu pianu. U focu si lagnava à meza ziglia, È si n'andò per sempre ind'elle vanu E cose chì u Signore ci ripiglia.
Petru Santu Leca, Annu corsu, 1923, p. 108.
di sfughjita
Messages : 124 Date d'inscription : 06/03/2012 Localisation : Bastia
Sujet: Re: Leca Petru Santu Mar 9 Oct - 15:55
Quand'ellu ci dice à modu soiu u pueta cose sìmule, sùbitu si stringhje u core chì si sente tandu ancu di più forte l'addisperu tamantu di st'omu 'in ruina' ch'ùn hà più nimu nè nunda da azzingassi.
Circione
Sujet: Re: Leca Petru Santu Mer 10 Oct - 9:57
Una puesia pocu cunnisciuta di Petru Santu Leca (ùn si trova micca nè in l'antulugia di M.Ceccaldi nè in quella H. Yvia Croce)
di sfughjita
Messages : 124 Date d'inscription : 06/03/2012 Localisation : Bastia
Sujet: Re: Leca Petru Santu Mer 10 Oct - 10:53
Torna un'incantu !
Circione
Sujet: Re: Leca Petru Santu Jeu 11 Oct - 20:10
Circione
Sujet: Re: Leca Petru Santu Jeu 11 Oct - 20:12
Circione
Sujet: Re: Leca Petru Santu Jeu 11 Oct - 20:15
Circione
Sujet: Re: Leca Petru Santu Jeu 11 Oct - 20:16