| Animali strani | |
|
+5Ruclinonu Solechjari Sumenta Erbaghju Circione Ghjuvan Filici 9 participants |
|
Auteur | Message |
---|
Ghjuvan Filici
| Sujet: Animali strani Dim 9 Sep - 23:41 | |
| Ùn supportu micca di veda 'ssa rubrica biota. Allora attaccu eu, cù un sughjettu chì m'hè sempri piaciutu : quissu di l'animali tuntini. Oghji l'Eterocèfalu, unu spezia di topu chì campa suttitarra, è ch'ùn hà micca pila. In generali, u truvareti in l'Est di l'Africa, quissa par dì ch'ùn hè micca dumani chì vo ni cacciareti unu da u vosciu giardinu. Nant'à Wikipedia, aghju lettu chì l'Eterocèfalu campa 20 anni in cattività, è dopu mi socu arristatu di leghja l'articulu parchì mi n'infuttiu com'è di l'annu 40. Ma vi prupongu quantunca di scopra sta maravidda di a natura. È avali sapeti ch'iddi esistini l'animali cussì suzzi. | |
|
| |
Ghjuvan Filici
| Sujet: Re: Animali strani Dim 9 Sep - 23:49 | |
| Ghjà ch'e' ci socu, ni prufittu pà fà biscà à Circionu. À prupositu d'animali strani, eccu una pescia prestorica ch'aghju presu quist'annu. I diminsioni ? 42 centimi (minori par raportu à... nò, ùn mi vantaraghju micca) è 530 grammi in fasa di rigimu. Vera ch'era un pocu magra. | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 0:38 | |
| mi faria biscà s'avissi a prova ch'è tù sè tù annant'à a fottò... è quì mi dispiace ma pò esse n'importa quale... o sguasi* * Eiu ùn sò, chì ùn sudu micca cusì per chjappà una pescia mizana di 42 centimi | |
|
| |
Erbaghju
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 8:18 | |
| Cusì quenta quessa :shock: , hè gialla a to pescia, sarà ancu malata sarà! | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 13:00 | |
| | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 13:31 | |
| Tengu à pricisà quantunque chì isula.forumactif.com hè un situ assai seriu. Bisogna dunque à ristabilisce certe cose Ghjuvan Filice si sbaglia in li so missagi. ùn hè micca a so pescia di 42 centimi chì hè prestorica ma hè ciò ch'ellu chjama (à tortu) l'eterocefalu. A prova: s'agisce dunque di u famosu prolagus sardus (Cunigliulu Topu) ch'elli magnavanu i nostri antinati o piuttostu quelli di Ghjuvan Filice chì l'osse l'anu trove in Araguina Senola ... | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 14:37 | |
| dopu avè lettu st'articulu interessantissimu di a Sucetà prestorica francese: Devu palisà ch'e mi sò sbagliatu anch'eiu, è ancu chì Ghjuvan Filice era più vicinu cà mè da a virità. :oops: Vengu di virificà di modu più scentificu è ne ghjungu à a cunlusione chì u nostru animalottu ùn era nè un prolagus sardus (topu cunigliu) nè un heterocephalus (topu talpa) ma un Homocephalus a prova: prisentu dunque e mo scuse à Ghjuvan Filice | |
|
| |
Sumenta
| |
| |
Ruclinonu Solechjari
Messages : 518 Date d'inscription : 27/02/2012 Localisation : Casinca
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 19:25 | |
| Bellu ritornu di i vechji sughjetti !
È di l'oritteroppu, vi ne ricurdiate ? | |
|
| |
Ruclinonu Solechjari
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 19:29 | |
| U vechju scrittu mirvellacciu da mè di u 2009 : - Orsu-Dumenicu Solechjari a écrit:
Eccu una bestia moltu simpatica, ch’aghju scontru durante u mio viaghju in Africa, quandu duviu assicurà una missione moltu sicreta per u contu di u famosu Gruppu Epsilon, per fà cascà un dittattore africanu… ma, in fattu, ùn hè micca quessu u sughjettu oghje.
L’uritteropu, animale riprisentatu nant’à u ritrattu quì (innò ; u ritrattu hè veru, ùn hè micca una minichera fotugrafica, st’animale esiste da veru) s’assumiglia appena à un porcu, certi u chjamanu ancu porcu di terra, ma ùn hè micca un porcu. E so arrechje s’assumiglianu un pocu à quelle d’un sumeru, ma ùn hè micca un sumere. A so codda s’assumiglia assai à quella d’un cangurù, ma ùn hè micca un cangurù. In fattu, st’animale hè solu l’uritteropu, ùn s’assumiglia veramente à nimu. Certu, ùn hè micca rispunsevule di a so faccia, ma hè quantunque assai goffu. Detta 'ssa cosa, forse podasse pinseria u stessu affare di noi.
Sta bestia si trova in Africa subsahariana, salvu in a furesta densa (è per quessa, a difurestazione seria moltu prufitevule à st’animalacciu). Cume i suchjadori di sangue, i topi pinnuti, i fandonii è i lernazg, st’animale sorte solu di notte, forse podasse per ùn fàssi micca macagnà nant’à a so faccia da l’altri animali.
Cosa manghjerà una bestia simile ? In fattu, st’animale straniissimu manghja e termite. Di ste piccule bestie chì strughjenu tuttu u legnu d’una vechja casa in pocu tempu, l’uritteropu si ne techja prestu prestu… d’altronde, mi dumandu s’o’n’aghj’a micca da pigliànne unu per mè per u paese, chì costanu troppu cari, i prudutti chimichi contr’à e termite. In fatti, ùn manghja ch’è insetti, ma infine, riflettite appena… una bestia cusì, a si vede da luntanu… Nè ?
Hè quantunque a pinnucia più bellu maiò ch’è chjucu. In fattu, s’assumiglia assai à un porcu. Mi dumandu s’ellu seria bonu u lonzu d’uritteropu. … Bon… hè detta… Quandu averaghju finiti a mio missione sicreta in u Pankük (nazione asiatica), è s’è u Gruppu Epsilon ùn mi dà micca troppu prestu una missione nova, m’aghju da cumprà un paghju d’uritteropi per allivàlli. | |
|
| |
Erbaghju
| Sujet: Re: Animali strani Lun 10 Sep - 20:52 | |
| Mi face piacè stu sugettu | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Animali strani Mar 11 Sep - 0:32 | |
| Eccu! a sapia ch'e l'avia vistu in qualchì locu s'agisce senza dubitu di u famosu omocefalu d'Agnaronu, ne parlanu in lu numaru 29 di a rivista Stantari: | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Animali strani Mar 11 Sep - 19:42 | |
| :affraid: ci saranu sempre specimens simile in Aragnonu? | |
|
| |
Rappallinu
| Sujet: Re: Animali strani Mar 11 Sep - 20:32 | |
| Innò, l'anu magnati tutti... | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 11:23 | |
| | |
|
| |
Ruclinonu Solechjari
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 11:29 | |
| L'ultimu ultimu mi piace monda ! | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 11:30 | |
| - Ruclinonu Solechjari a écrit:
- L'ultimu ultimu mi piace monda !
u pesciu? | |
|
| |
Ruclinonu Solechjari
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 11:32 | |
| | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 12:07 | |
| una bella piscata! n'hà chjappu quattru d'un colpu ! | |
|
| |
Ruclinonu Solechjari
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 13:15 | |
| Hè vera chì, di u puntu di vista di u pesciu, hè ellu u vincitore. | |
|
| |
zifranu
| Sujet: bonne mère ! Mer 12 Sep - 19:39 | |
| Eccu una mamma chì si primureghja di i so ciucci ! ancu di grazia hè una spezia esotica chì stà... nant'à a strada di u Fussatu vicin'à Corti :affraid: | |
|
| |
Ruclinonu Solechjari
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 20:51 | |
| Eiu a trovu u sguardu simpaticu. | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: Animali strani Mer 12 Sep - 21:00 | |
| Sta volta tengu qualcosa di seriu, aghju trovu una spezia di varmu chì à colpu sicuru hè prestoricu (in più di quessa era in Filitosa ): | |
|
| |
Ghjuvan Filici
| Sujet: Re: Animali strani Mar 25 Sep - 1:00 | |
| È quissi l'ani trovi ultimamenti annant'à Marzu, a pianetta. A NASA dici : "ùn la sapemu micca ciò ch'iddi sò sti furmazioni, ma ùn sò micca animali, infini, ùn la sapemu micca, ma ùn ci voli micca à fantasmà, nò nò, ùn sò micca animali, hè impussibuli..." :shock: | |
|
| |
Ruclinonu Solechjari
| Sujet: Re: Animali strani Mar 25 Sep - 7:34 | |
| Forse una furmazione geologica specifica. Quale hè chì sà ? | |
|
| |
Contenu sponsorisé
| Sujet: Re: Animali strani | |
| |
|