| CORSCIA - Pueti curscinchi | |
|
|
Auteur | Message |
---|
sidussincu
| Sujet: CORSCIA - Pueti curscinchi Dim 16 Sep - 14:59 | |
| Sunettu per i cultivadori
Avanti maritati Chì vene lu veranu Per lavurà i prati Suminate lu granu
Ma quelli fatigati Andendu pianu pianu Cù i strumenti usati O chì lavoru in vanu
Ci vole la mascina Per quelle tarre forte La sera è la matina
Vole cusì la sorte Tempu manda in ruvina Le inacciarate porte.
Carlu Maestracci
Dettu "ziu Carlinu" di a Cavalleraccie. Publicatu in l'Artigiano, 1922. | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Ghjaseppu Maestracci - U Strittacciu Dim 16 Sep - 15:37 | |
| | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi Dim 16 Sep - 16:48 | |
| | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Ghjaseppu Maestracci - U Strittacciu (2) Mar 18 Sep - 22:16 | |
| | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Lucia MAESTRACCI (zia Mora) Ven 16 Nov - 11:53 | |
| Vuciaratu per u so maritu Petru Francescu Maestracci :
E quandu Petru Francescu Ghjunghjia di fà a partita Mi truvava mai scuntenta Mai una volta tradita Un pudia dì di più Quand'ellu dicia Lucia
A mè mi dava li soldi Quandu la Santa vinia E à mè Petru Francescu Pè billezza mi tinia
Ma sarratemi ste porte Quelle di lu campusantu Duve lu m'avete da mette Lu fiore ch'amava tantu Stamane o Petru Francescu Fà chè mi ne vengu accantu
O s'ella era pè soldi O puru pè pezze d'oru Mai ùn lu lasciava sorte Di casa lu mio tisoru
Di marmaru sò le mure Di farru ne sò le porte Di tanti chì ci ne hè Più manc'unu ùn ci ne sorte.
Lucia Maestracci, era a cugnata di Carlinu Maestracci.
Dernière édition par sidussincu le Mer 3 Juin - 23:41, édité 2 fois | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Saveria Santucci Sam 8 Déc - 15:26 | |
| Vuciaratu di Saveria Santucci (zia "Saleria", cumu dimu in Corscia) fattu per u so figliolu Antone mortu u ghjornu di a Candilara in 1914. A so figliola Libarata Santucci (maritata Albertini), puetessa anc'ella, hè stata arrigistrata da a famiglia, è cusì hà tramandatu ssu vuciaratu fattu pè u so fratellu. U purfigliulinu di Saveria, Cristofanu Santucci, l'hà cantatu cù u gruppu I Cunfratelli nu u discu "Ci sò eiu è manchi tù" (cusì li facciu dinù appena di publicità !).
Ghjornu di la Candilara O lu dui di ferraghju Intoniu lu mio figliolu Mai più mi ne scurderaghju Chì curaggiu aghju d'avè A di questu à lu to babbu !
Partuta hè la dipescia Incù la lettera di dolu Mai più la pinsarà Ch'ella hè per lu so figliolu Quale lu cunsularà In Tunisi cusì solu ?
Nimu si possa truvà O ghjente indù lu mio statu Cù lu mio figliolu mortu Lu babbu mubulizatu.
Cumu la possu piglià Eiu la dicizione Ma di cacciallu di casa S'ellu ùn ghjunghje lu patrone ? Si sperà chì li daranu Ancu la permissione Ma ne sarà troppu tardi Per vedeti lu mio Antone.
La piazza hè piena di ghjente La casa hè tutta in dolu Chè tù ci aghji da chità O nimu nùn la pò crede Chì ghjunghjarà lu to babbu E nùn t'aghja più da vede.
Sentu sunà le campane Di u prete sentu lu cantu T'avaremu da purtà Caru indù lu campusantu Chì culà c'hè lu to ziu T'avemu da pone accantu T'emu chjamatu per ellu L'omu chì valia tantu.
Per tuttu l'oru di Francia Di Spagna è di la Turchia Figliulucciu di la mamma Chì eiu datu nùn t'avia Oghje ti docu per nulla E ci vole ch'o ci stia.
(l'ultima ballata ùn hè micca addossu à l'arrigistramentu, ma c'hè nu u discu)
Dernière édition par sidussincu le Mer 19 Déc - 16:08, édité 1 fois | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Ghjuvan Vitu Grimaldi - Bartulumea Lun 17 Déc - 22:10 | |
| | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Ghjuvan Vitu Grimaldi Lun 17 Déc - 22:13 | |
| | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Carlinu Maestracci - A testa di a vechjaccia Mer 16 Jan - 21:04 | |
| Avà una puesia appena speziale, mi sò dumandatu s'o l'avia da mette, eppo' mi sò dettu chì si a Muvra l'avia stampata, hè ch'ella currispundia à una certa puesia assai in disprezzu chì hà esistutu à una cert'epica. Di più ch'aghju amparatu di pocu quale era ssa vechjaccia... ch'ùn hà mai esistutu ! Avianu fattu crede à ziu Carlinu chì una donna di Balagna avia fattu una canzona contr’à ellu. Hà dettu : « ah bon ! hà fattu a canzona ? L’aghju da risponde… ! » Sta puesia hè stata stampata nu u giurnale A Muvra.
A testa di a vechjaccia.
A testa di la vechjaccia Chì vole fà le canzone !... Cum’ell’hè brutta di faccia ! Eppo’ tamantu nasone ! Si vo’ ci farete casu Pare un manechju di vasu.
Porta una gobbia à lu ficu Chì pare un pane di sela (Un sò fole in ciò ch’o dicu) E la so barba la pela Vole fà l’innamurata Pare una purcina osciata.
U mentu pare un aratu Si ne pò fà le maghjere Cum’ella ùn aghju truvatu Frà le più belle sumere E sarebbe un attu vile Di ludà u so muccichile.
Hà quattru dite di labbre Una vera maraviglia Quand’ella le chjode o l’apre Un trovu la so sumiglia A me mi parenu uguale A quelle di u carnavale.
Quand’ella scopre li denti Parenu una cartuccera Bench’ella abbia molti amanti A tutti li face guerra E più li trova putenti Più sò belli li mumenti.
A so lingua ùn posa mai Più discorre è più l’arrota E lla ùn pensa à li so guai Stà sempre nantu la porta A ride di questu è quellu S’è li pare boffu o bellu.
Le s’arechje à teleffonu Mi stanu sempre à sentori Quand’ella affacca lu ghjornu Aspetta li cacciadori Ghjugnenu i turisti inglesi Li taliani è li francesi.
Collanu li so cigliacci Finu à tuccà li capelli Si diciarebbe mustacci Tantu sò lucenti è belli Certe pinnechjate bianche Parenu nate trà l’anche.
La so fronte fatta à ovu Hà righe cum’è scalelli Si c’hè qualcosa di novu Quistiona vechji è zitelli Cù la so manera lesta L’invita tutti à fà festa.
Bench’ella sia cristiana Ella ùn cunnosce onestà Ch’ella sia turca o pagana Dunque lascemula stà Hà ciarbellu d’una ghjatta Face sempre ciò chì piatta.
Credu ch’avarei capitu Ch’ùn sò in pena di risponde E s’è tù ùn ai finitu Cantu lu giardinu è l’onde Perchè pè le to difese Un basta a marina inglese.
Un vogliu dì lu to nome Perchè ùn ne sariste degna Ma porti più d’un cugnome Perchè nùn vali una legna Dunque impara li duveri E rispetta i fristeri.
Scusatemi o camerati Perchè mi sò ripusatu D’i mio amici fidati Un mi sò micca scurdatu Chì di satere è canzone S’avvicina la stagione.
Carlu Maestracci.
Dernière édition par sidussincu le Mer 16 Jan - 21:31, édité 1 fois | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Carlinu Maestracci - La speranza Mer 16 Jan - 21:14 | |
| Mi pentu... Per quessa chì ne prupongu un antra di listessu puetu ch'ùn hà nulla à chì vede !
La speranza
Cù la speranza nasce la furtuna Chè ognunu cerca per celu è per terra A chì studia lu sole chì la luna Chì lavora chì pensa mane è sera
Mille culori è mille strade in una Nisunu cunosce la so bandiera La prova chì resta sempre cumuna Ci mostra chì à nisunu fù sincera
Quattru giganti in arme rinumati Chì furtuna tinianu sicura Annibal restò frà l’avvelenati
La vita d’Alessandru ùn fù matura Cesare uccisu da i so camarati Bonaparte esiliatu in quattru mura.
Carlu Maestracci | |
|
| |
Sumenta
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi Mer 16 Jan - 21:18 | |
| cridia chì in stu pese eramu soli banditi ... scopru chì c'eranu ancu i pueti | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi Mer 16 Jan - 21:22 | |
| ùn ti pente micca sò belle traminduie!
| |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi Mer 16 Jan - 21:23 | |
| Capiscu ! Per avà, aghju cuntatu quaranta-quattru pueti è vinti-trè puetesse. Ch'anu publicatu ùn sò stati chè trè o quattru, ma ci n'era assai chì sapianu impruvisà, donne chì vuciaravanu, etc. Avà, per parechji ùn aghju nulla, è crergu chì ùn truveraghju nulla, perchè i figlioli mi dicenu ch'ùn anu tinutu nulla à mente, ma ne scopru tutti i ghjorni... | |
|
| |
Circione
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi Mer 16 Jan - 21:34 | |
| quella di u manechju di vasu hè d'antulugia | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi Mer 16 Jan - 21:37 | |
| U più chì mi face ride hè d'avè amparatu chì ssa donna ùn esistia micca. Mi figuru u puetu cridendu in veru chì c'era una donna chì si ridia d'ellu, è chì li facia u so ritrattu, arrabiatu ! | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Cuchjarellu di a Cavalleraccie Lun 18 Mar - 19:37 | |
| Una puesia ch'era stata publicata nu a rivista corsa "A chjamata", nant'à l'impiccati di a Leccia di 1774, chì eranu, per u più, curscinchi. Hè stata scritta sta puesia appena nanzu quella, famosa, di Ghjuvan Teramu Rocchi, anch'ellu di razza curscinca. L'autore m'hà dettu di mette u so nome di puetu, "Cuchjarellu di a Cavalleraccie". Eccu dunque sta puesia :
Cari antenati Hè per voi ch’eo cantu Dulor di mamme Quant’ellu fù tamantu Li vostri figlioli tombi Pè stu nome ghjustu è santu Libertà tù nun smarrisci A a porta d’un campusantu.
Corscia paese Espostu à a sulana Fù discitatu C’un chjoccu di campana Si sintia lu murtoriu Da u Prunu à Costa suttana E corse pè lu paese « Impiccaranu à a Piana ».
Sopra à a Piana Un ghjargalellu corre Quand’ellu s’empie Ellu vole discorre Vole cantà di l’eroi E suffranze è lu dulore U fustu di stu castagnu A mè mi stringhje lu core.
E stu pullone Crisciutu ind’u vaglinu Chì di castagne Lampò più d’un bacinu Ma li frutti di quist’annu Un ne cresce più vicinu Sò tant’omi risaluti Un poveru quindecianninu.
E senza prove E pocu ghjudicamenti Funu impiccati A mezu à li parenti Le so osse funu tronche Davant’à le mamme in pienti E duie centu anni dopu O Corsu, sta pena a senti ?
Cuchjarellu di a Cavalleraccie | |
|
| |
sidussincu
| Sujet: Ceccu Calisti Mer 3 Juin - 23:57 | |
| Canzona pè a cignalotta.
A cignalotta
O amicu cacciadore Stà à sente i mio lagni Sò una cignalotta ferita Sola incù quattru arfagni Ti dumandu chè t’aspetti L’ingrandinu i mo purchetti.
U cacciadore
Allora cara purchetta Prufitta di l’occasione Stà à sente i mio cunsigli Cerca à cambià di rughjone Perchè quì li cacciadori N’anu poca frizione.
A cignalotta
Duve vulete ch’e voca Chì ne sò magra inchjudata Un possu più viaghjà N’aghju un anca sbranculata O l’indegnu cacciadore M’hà messu una fucilata.
U cacciadore
O voi astri cignalacci Quantu ghjente casticate ! U ghjornu durmite à u sole E a notte vuculate Ne fate tanti disguasti Pè ste loche suminate !
Ma avà cara purchetta Tù mi pigli u ciarbellu Ti vogliu piglià incù mè E metteti in casarellu Epoi fà in Natale Salticcie cùn figatelli.
A cignalotta
Avà sì ci ai capitu E cusì ne nùn ti sbagli Mettimi in casarellu E dammi à manghjà assai Cusì saraghju in Natale A più bella di u lucale.
U cacciadore
Spergu tù rispetterai O le nostre cundizione E ch’è tù ùn cerchi à scappà A la prima occasione Chì tandu ti tirgu in capu Senza fatti sumazione !
Ceccu Calisti dettu Fanfanellu. Marzu 2013. | |
|
| |
Contenu sponsorisé
| Sujet: Re: CORSCIA - Pueti curscinchi | |
| |
|
| |
| CORSCIA - Pueti curscinchi | |
|