|
| Acquaviva Jean Yves | |
| | Auteur | Message |
---|
Amministratore Amministratore
| Sujet: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:40 | |
| Puesia dedicata à 'ssa razza cusì sparta per i nostri paesi è cità... I mittò.
MONTASEGA
Batt’à nant’à u mio pettu Una catena in oru Trè chilò di pesu nettu Cuntendu a testa di moru Iè sò bellu cum’un camiò Iè, fieru cum’un papachjò Sò omu di grande classa Forse un diu fattu umanu È tutta quella chì passa Mi pizzica in la manu Iè, piattate e vostre moglie Iè, ch’ogni fiore hè da coglie
Sò un veru dizziunariu Un pistellu, una putenza Un tippu strasordinariu Tratechju à intelligenza Iè, sò tuttu ciò chì si sà Iè, ma ùn possu palisà À mè s’è vò mi circate Pinsate à i vostri denti Chì dopu e mastucate Vi cacciaranu I pienti Iè, eiu I facciu falà Iè, I colpi senza cuntà
A paghjella ô zitè L’aghju invitata eiu L’altri si mettenu in trè Eiu solu facciu megliu Iè, à cant’à mé Pavarotti Iè, ùn vale trè pomi cotti Camisge ne aghju centu Ma ùn ne portu chè una Ci vecu anc’à lume spentu Sò ghjuntu à nant’à a luna Iè, à cavallu à e bugie Iè, mi tracciu tutte e vie…
Dernière édition par Amministratore le Sam 13 Oct - 16:02, édité 1 fois | |
| | | Amministratore Amministratore
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:40 | |
| IN SOGNU
Qualchì volta in sognu mi ne vogu asgiatu À visità ‘ssi lochi persi nu e mimorie È vecu torna luce a stella di u passatu È move tal’un fiume l’onde di e so storie
È vecu l’omi inseme affaccindati in l’aghja Spulendu ‘sse granelle chì turnaranu pane È mi vene a fiura d’una banda ch’impiaghja Quandu arreghje infine, l’estate, e so calmane
Vecu sopra à e rate u celu infumicà si L’alivi carchi mensi di e frante à vene E fere insumate attippendu à i chjassi È a ghjente accolta da sparte gioie è pene
Mi si parenu vive l’uparate, e chjame Quandi unu facia a forza di tant’altri Ci era ancu poca robba, i vezzi eranu brame Ma l’amore curria frà tutti à passi sgualtri
Ùn aghju nustalgia chì ùn l’aghju campata ‘Ssa vita forse cruda ma di quelle serene È sò chì l’alma meia ci s’hè arradicata Chì canta e so stonde viaghjendu à l’avvene…
| |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:43 | |
| Un'antra addattazione, HOTEL CALIFORNIA di u gruppu Eagles
A bella sulana
Una strada diserta, u ventu chì và Viaghjava à l’incerta frà i fiori à sbuccià Vide in u luntanu,una luce trimà L’ombra di Ciprianu mi ci fece cansà Ella, stava custì, cum’è fissa à l’eternu Eiu ùn sapia dì : paradisu o infernu ? Mi pigliò per a manu è m’insignò a via Cum’in un sognu stranu una voce dicia
Veni à scopre a bella sulana O chì bellu mondu Chì visu giocondu Veni è stà ti à a bella sulana Ùn sai perchè Ma a to piazza ci hè
Era à pinsate torte, bella cum’un albore È avia una corte d’omi scemi d’amore Ne ballavanu tutti, certi per sminticà D’altri in brama di frutti d’un estate à invintà Cherse à u capitanu un entica di vinu Ma l’aspittò in vanu u liquore divinu È sempre quelle voce à chjamà mi quallà Sempre per purtà in croce l’ore di u sunnià
Veni à scopre a bella sulana O chì bellu mondu Chì visu giocondu Tanti sò à a bella sulana À gode a vita Serena è gradita
Sò i muri allattati à culori di rè È simu imprigiunati da u nostru piacè menanu e cultelle arrutate è tagliive Ma ‘sse bestie crudelle fermanu sempre vive È mi vene à mente c’o circava à scappà C’à mezu à a mio ghjente vulia riturnà Disse u varghjianu simu quì per accoglie Poi andà luntanu ma a leia ùn si sciogle
Veni à scopre a bella sulana Ci hè una funtana D’acqua fresca è sana Veni è stà ti à a bella sulana Beie à ‘ssa funtana Ma per a vita sana…
U mio amore
Hè di stonde rivolta, di mumenti fingardi Per fighjà l’orisonti s’azzinga à i to sguardi Quelli sguardi prufondi chè tù sai lampà In ‘ssi pozzi turchini mi ci vogliu annicà
Toglie da u to core una luce nuvella À tempu li hè u sole, a luna è una stella Parturisce e nuttate di i sogni carezza È cù u to surisu ammazza a tristezza
Hè cum’è a muntagna chì ogni neve alliscia Cantendu li l’inguernu è a so bianca striscia Cum’è ‘sse case vechje ch’ùn anu più età, Petra à petra arrizzate da esse eternità
Per francà si i freti di i peghji timpacci U mio amore s’asconde à mezu à i to bracci Viaghja à passu toiu appesu à e to lapre Da varcà si e bocche di l’avvene chì s’apre
Da cantà u mio amore mille versi ci vole Centu mila filari scelti in e to parolle Vinti stagione à l’annu è campà le cù tè Seculi fatti stonde d’un immensu piacè…
A GIUVANOTTA È U RÈ
Era una bella zitella Un fiore di giuventù Lucia quant’una stella È forse ancu di più A so vita era un fiume D’asgiu di risa è di ghjocu Ma sottu à tantu dulciume U so core era di focu
A si brusgiavanu l’ore Bastendu li i piacè Si sintia pronta à more Per l’amore di un rè Ellu ùn avia primura Di l’ochji d’una zitella Di ‘ssa luce cusì pura Chì risplindia in ella
Era colma à tenerezza Quant’ellu pò esse un fiore Ella era tutta carezza Ellu ùn era chè furore Eiu à son’di ghitara Aghju dettu à ‘ssa zitella Quantu a tinia cara Quantu a vidia bella
È poi un bellu un bellu ghjornu L’aghju chjappa appalamanu È senza spirà ritornu L’aghju purtata luntanu È ‘ssu fiore di vaghjime Tralasciatu da u rè Eiu incù e mio rime U m’aghju coltu per mè…
| |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:45 | |
| Sorte bandita
Era mele a mio vita Un fiume d’onde ligere Si ne scurria gradita
Giuvanottu spinsiratu À l’asgiu d’ogni pinsere A mi gudia sepiatu
Pastore per e muntagne Passighjava in libertà È l’ore eranu cuccagne
Puetu era à e volte È sapia sunnià Dumane à rime sciolte
Mi piacia à stuzzicà U core di e zitelle Di u mio dolce cantà
È m’era ancu inamuratu D’una stella frà e stelle Pronta à luce à u mio latu
Mi ci vidia digià Ella, eiu è un figliolu Ortu bellu à innacquà
Una casa assulanata Per e valle di Niolu Da tant’amore scaldata
Ma ne fù un’antra sorte Chì a vita per mè scrisse Cù a so penna di morte
Fù un ghjornu à l’albore Chì pianu, babbu mi disse Ci vole ! Hè per l’onore…
Monte Cintu
Accunsente à u sguardu quellu orisonte spachju ‘Ssu celu spalluzzatu da vede à l’infinita Accunsente à sapè chì da l’alba à l’attrachju A vecu, smisurata, a meia l’invistita
Sò eiu u più altu, eiu u più supranu È regnu da tant’anni nant’à l’isula bella Di quelli lochi amati ne sò u varghjianu Mi chjamu Monte Cintu, sò muntagna ribella
Mi chjamu Monte Cintu aghju duie surelle Artica è Minuta, punte insannicciate Di a mio vita sò l’eterne sintinelle Affiancate da sempre è per sempre affiancate
Sò u monte tarcanu, cintu da tanti amichi I so nomi Pardatu , Capu Larghja o Ciuntrone Sò u rè rispittatu frà tutti l’alti spichi I mio principi sò Ritondu è San’Petrone
Mi chjamu Monte Cintu, stò vicinu à e stelle Quassù, à l’aria fresca, quassù pè l’alte sponde È cù i mio cumpagni e ci passemu belle Dolce, calme è sirene e stonde è pò e stonde…
L’altru versu
Vogliu tuccà cù l’ochji ciò chì a manu ùn sente È vede l’altru versu di cose tralucente Sapè e fiure nate da ciò ch’ hè senza esse Intriccià mi à l’ore chì a tela ci tesse
In ‘ssu mondu di sognu mi ci vogliu affundà Da esse qualchì sia c’ùn hà realità Esse nulla è à tempu, tuttu pudè pruvà Donna, omu, zitellu ancu acellu chì sà ?
Iè ! esse l’altore, vulà sopra à u mondu Duv’ellu ùn ci n’hè più, nè bè, nè puru male Vulà, vulà dinù spiritu vagabondu Apre, chjode è pò apre di ogni virtù l’ale
Quand’in quandu falà è tuccà torna tarra Lascià mi una cria ‘sse falze libertà Per esse torna eiu, a mio vita campà Quant’unque, hè cusì bella, ancu per esse amara…
U mio sognu
U mio sognu cum’è tanti hè natu in i prati immensi Di quellu tempu graditu quandu a vita era zitella Tal’un mondu invintatu da allusingà i sensi Di profumi incunnisciuti è culori à sta più bella
Hè crisciutu mezu à selve zeppe, nere è prufonde Duve l’alburi tamanti, intricciati di vitalba Parianu alliscià i nuli cù e so fronde È adumbravanu l’ore chì l’estate troppu scalda
U mio sognu cum’è tanti hà abbracciatu ogni lotta Hà suttu à ogni rivolta è bedu à tante surgente Cù a forza spinsirata di a vita giuvanotta Quandu u core cummanda è chì a ragiò ùn sente
U mio sognu oghje sì tù è pò lu nostru figliolu Una fiura assirinata, a luce d’un lindumane A sperenza di campà senza esse mai solu È lascià corre a vita à centu mila funtane
| |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:49 | |
| Ind'è mè
A campa chì l’eternu ùn si compie dumane Chì eiu vogliu vede e custere landane Quelle chì tantu notte mi fecenu vighjà Oghje cù i moi ochji e vogliu accarizzà
Vogliu vede u sole quand’ ellu avvia in’sù È scopre ‘ssi paesi ch’ellu scalda di più À rombu di calmane ‘ssi lochi ch’ellu frusta Fendu a ghjente mora è a tarra di rusta
Vogliu vede e stese di l’eterna cutrura Ciuttà mi in u silenziu, a pace cusì pura Di ‘ssa notte chì campa un paghju di stagione È dorme sunniendu un antru viaghjone
Èppò di l’oriente sapè ogni profume Di e meriche luntane vede splende u lume Varcà mi ogni mare, i calmi è i furiosi Scopre d’ogni muntagna l’andati petricosi
È mezu à ‘ssi viaghji chjode l’ochji una stonda Arreghje di li ghjorni a corsa vagabonda È vultà ind’è mè è beie à ‘sse surgente Chì da sempre stancionu e sete di a mio ghjente
Chì tanti sogni scemi, chì tanti viaghjoni I sicreti da scopre l’aghju quì à miglioni Di ventu, di muntagna, di machja è di stradò Ognunu più lucente c’à quelli di l’altrò…
L'isula sola
O quantu vuleria scrive chì a mio storia hè di pace Chì l’albori ch’aghju vistu si sò pisati sereni Ma à empie a mio mente sò centu mila e strage È di fiure sanguinose i mio ricordi sò pieni
Aghju vistu tantu volte u mio mondu piccià focu Per una croce, un spechju o per un palmu di terra Per una fede, un’idea, per u pusessu d’un locu L’omi move e battaglie, l’omi dà si à a Guerra
Eiu sò l’isula sola Locu di tanti sicreti Un’isulella di fola Musa di tanti pueti Sò un’isula sulella Mi chjamanu a più bella
Aghju vistu à l’orisonte ghjungne tanti battilloni È i sullati à millaie calpighjà e mio marine Aghju in core e vinice di ‘ssi tempi bughjiconi È piengu à fiumi pieni e mio pene senza fine
Da sempre sò stata eiu ogettu di ogni imbliglia Quella chì omu vulia cumprà, vende o cunquistà Quella stella ch’in lu celu di più c’à l’altre spampiglia È c’ ognunu vuleria di e so mani tuccà
Eiu sò l’isula sola Locu di tanti sicreti Un’isulella di fola Musa di tanti pueti Sò un’isula sulella Mi chjamanu a più bella
Ma vogliu sperà e crede in un dumane sfarente Sunnià di l’ore à vene cum’è di tant’allegrie Vede e so albe chjare è di pace splendurente Pisà si à l’infinita cum’è in le puesie
È vogliu dì à i mei, à i mio figlioli cari In un cantu di sperenza, in un’ardente prighera Di francà mi à l’ora mai di tanti ricordi amari È di tene caru à mè di più c’à a mio bandera
Eiu sò l’isula sola Locu di tanti sicreti Un’isulella di fola Musa di tanti pueti Sò un’isula sulella Mi chjamanu a più bella…
In ogni core
Bella sì cum’è u ghjornu Quand’ellu hè prontu à sbuccià È infiarà u cuntornu Dolce sì cum’è u mele Chì ne sà inzuccarà E to lapre è a to pelle
Sì cum’è l’alba Chì mi scalda È m’imbriaca Chì mi cunsola è pò guarisce ogni piaca In u mio core
Feconde sò e to tarre Stese immense à suminà Da coglie e stonde care Sicrete sò e to sponde I to catagni à svilà Tanti sogni sanu asconde
Sì cum’è l’oru D’un tesoru Chì spampiglia È chì acceca à chì u vede, à chì u piglia In u so core
È per tè ne vogliu scrive Quant’elle sò dolce à vive E mio stonde à u to fiancu Scrive quantu sò fatate E to ire, e to risate È pò u to sguardu francu À u mio core
Sì cum’un fiume Mossu di sciume È d’acque pure Chì si ne fala è inveranisce l’ore sciagure In ogni core
Un ghjornu di vaghjime
Era un celu tristu cum’è i sà ottobre Da ‘ssi nuli sculava u pientu di u mondu Ma à spirà le belle, tante l’albe da scopre Eranu, omi fieri, di pettu à u sprufondu
Era un ghjornu di vaghjime Unu di quelli à spulà rime Era un ghjornu di vaghjime
Eranu di ‘ssi lochi o figlioli d’altronde Arritti fiancu à fiancu, sottu à stessa bandera Pronti à more inseme da difende ‘sse sponde Ancu s’à dii varii facianu prighera
Era un ghjornu di vaghjime Unu di quelli à spulà rime Era un ghjornu di vaghjime
U sangue di e so vene hà bagnatu ‘ssa tarra Sottu à ‘ssu celu tristu dormenu e so salme Ma u fiume spiranza hè corsu per ‘ssa sarra È s’hà paratu nanzu quella bestia infame
Era un ghjornu di vaghjime Unu di quelli à spulà rime Era un ghjornu in Teghjime…
Treblinka
Di notte è pò di nebbia ne era u viaghju Mezu à tarre silenziu, immaculate stese Cù u morsu cutratu d’ un eternu farraghju Per pate ne di l’omi e pessime offese
Maiò, donne è zitelli imbulighjati è stretti Mandati da ‘ssi treni à u murtale esigliu À una sorte indegna, à ghjorni maladetti Per di l’idee tonte paspà ne u berbigliu
A sperenza ne campa ancu in lu bughju cecu A voglia di fighjà torna u sole nasce È mezu à notte è nebbia una luce ci vecu A vita cerca sempre un pratu novu à pasce
Maiò, donne è zitelli decisi tutti inseme N’un soffiu di rivolta, brama di libertà Una volta è pò centu anu accesu di speme E notte di ‘ss’infernu chjamatu Treblinka
Finite e rivolte, ne ferma u sbilanciu Parechji si sò morti, pocu ne sò scappati Ma à tutti l’hè parsu un distinu più danciu D’andà si ne arritti c’à campà indinuchjati
A sperenza ne campa ancu in lu bughju cecu A voglia di fighjà torna u sole nasce È mezu à notte è nebbia una luce ci vecu A vita cerca sempre un pratu novu à pasce
È po campà
Nasce, cum’è nasce un fiore In un pratu, à l’albore Discitatu da l’acquatu
Nasce, cum’è nasce un sole È scaldà l’anime sole À un dumane incantatu
È ingrandà
Cresce è cresce dinù Zitellina è giuventù Annacquà le à puesia
Esse è po torna esse Intriccià, filà è tesse Ogni ora d’ allegria
È po campà, un’ora, una vita Cum’una ultima sfida À i celi d’affanni
Lascià si andà, à l’asgiu calamita Di dulcezza infinita È lascià corre l’anni
Torna campà
Da fà u mondu più bellu Circà l’oru d’un anellu Imbriacà si d’amore
Gode d’ ogni maraviglia Forse fà si una famiglia In un pratu, qualchì fiore
È po campà, un’ora, una vita Cum’una ultima sfida À i celi d’affanni
Lascià si andà, à l’asgiu calamita Di dulcezza infinita È lascià corre l’anni
È po passà…
| |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:52 | |
| À l'alba di u sparte
S’è a voce hè sincera s’ellu hè lindu u versu Cù a musica andaremu à scopre l’universu Nant’un mare di note da fà ci navicà È buscà e custere di un novu sunà
Mischiendu e magie di l’acqua è di u focu Faremu batte quì u core di ‘ssu locu S’è l’anime sò pure è e mente aparte Cù a musica andaremu à l’alba di u sparte
Andaremu appesi à e muse diverse À circà u dumane di e meludie perse Fendu nasce dinù armunie nuvelle È po fà le cantà cum’è voce surelle
Andaremu affullati à l’estri di l’ingegni È faremu canzone di tutti i so impegni È ‘sse stonde à vene, ‘ssi canti à sunnià I scrivaremu inseme cù e rime d’avà
In sognu
Qualchì volta in sognu mi ne vogu asgiatu À visità ‘ssi lochi persi nu e mimorie È vecu torna luce a stella di u passatu È move tal’un fiume l’onde di e so storie
È vecu l’omi inseme affaccindati in l’aghja Spulendu ‘sse granelle chì turnaranu pane È mi vene a fiura d’una banda ch’impiaghja Quandu arreghje infine, l’estate, e so calmane
Vecu sopra à e rate u celu infumicà si L’alivi carchi mensi di e frante à vene E fere insumate attippendu à i chjassi È a ghjente accolta da sparte gioie è pene
Mi si parenu vive l’uparate, e chjame Quandi unu facia a forza di tant’altri Ci era ancu poca robba, i vezzi eranu brame Ma l’amore curria frà tutti à passi sgualtri
Ùn aghju nustalgia chì ùn l’aghju campata ‘Ssa vita forse cruda ma di quelle serene È sò chì l’alma meia ci s’hè arradicata Chì canta e so stonde viaghjendu à l’avvene…
Zia Lolla
Ci aghju ancu eiu dui passi Chì vanu à a Pinzutella Li mi ramentu ligeri In le stonde cocepella Cù a mio mamone cara Zia Lolla è a mio surella
Invece chì quelli d’oghje Pesanu quante u piombu Sottu à u sole di lugliu A nutizia face frombu È pare c’à l’ora mai Si senterà u ribombu
Zia Lolla si n’hè andata À viaghju funerale N’una strana muntagnera Senza francà Caprunale À truvà u so riposu Quassù à l’altu pughjale
Ne sapia di l’amore A voce a più sincera Quella chì perf à si sente Ùn abbisogna amparera È chì sbuccia per ognunu Di cusì bella manera
Oghje u ventu a porti À ritruvà l’armunia Cù e so surelle care Valintina è Maria U so babbu, a so mama È tutta a parintia
È ancu s’ella mi pesa A tristezza di ‘ssu dolu Mi dicu chì à l’eternu In u celu di Niolu Zia Lolla s’hè fatta stella À cant’à Babbò Tittolu
Corre linda
Corre linda a Gravona Lesta cum’una canzona È ribomba in a mio mente
Ribomba di libertà D’armunia è di cantà È di voci mai spente
Mi dice l’altu silenziu è le so loche incantate ‘Sse sarre date à u ventu, è duie muvre attippate Mi soffia e so rivolte, quelle d’eri o d’avà Dice d’esse sempre aritti, tutti inseme è po marchjà
Corre linda a Gravona Lesta cum’una canzona È ribomba in a mio mente
Ribomba di libertà D’armunia è di cantà È di voci mai spente
Mi sà dì à rime dolce u culore d’ogni locu U lagnu di a so machja quandu ci hè corsu u focu Da fà nasce mille fiure, maraviglia o spaventu È alliscià i ricordi à u soffiu d’ogni ventu
Qualchì annu fà, simu andati à cantà per sti lochi cari à Circione è Zifranu. Pocu dopu à u ritornu aghju scrittu què. M'interrugheghju nant'à a sumiglia ettimologica trà "Vallorcine" è "l'orcinu"...
E Vall'Orcine
Arricurdà mi à pena di ‘ssi boschi immensi Di ‘sse case impetrate da sfidà e stagione Di ‘ssi prati infiniti, incantu di i sensi Chì u sguardu assumiglia à un verde marone
Addurmintà mi ancu à mezu à tanti fiori Visità sunniendu ‘sse cullette, ‘ssi poghji Rinvivisce in fine i so mille culori Da fà li sfilà sciolti di punta à i mio ochji
È purtà i mio passi per ‘ssi lochi beati Duve ogni muntagna pare tuccà u celu È andà per ‘ssi chjassi è ‘ssi mondi cutrati Chì a neve hà fasciatu d’un eternu mantellu
Invene mi dinù di a ghjente di quì Di i so bracci aparti à e nostre canzone À estru paisanu ùn ci hè bisognu à dì Basta à esse sinceru per sparte a passione
Campà torna una cria ‘ssa stonda prediletta Vede un’antra volta paisaghji è cunfine Gode d’ogni billezza chì a mente aletta Arricurdà mi à pena di quelle Vall’orcine
È purtà i mio passi per ‘ssi lochi beati Duve ogni muntagna pare tuccà u celu È andà per ‘ssi chjassi è ‘ssi mondi cutrati Chì a neve hà fasciatu d’un eternu mantellu…
Sant'R'Ghjina
Sì di petra zuccata da l’omi è da li venti I to culori sò quelli chè tù t’inventi Lascendu fà l’ingegnu di e quattru stagione Ch’intreccia ombra è lume in una strana unione
Sì di sicreti persi cù l’anime smarite Di quelli ch’in le fole s’amentanu e vite Quelli ch’anu spartutu tempi fà e to stonde Banditi o pastori l’hai sappiutu asconde
Quantu hai vistu ghjente, mancu tù ùn la sai Ma adopri pacenza è senza stancà mai Porti u peregrinu à scorbe u Niolu Cullendu à passi dolci à fiancu à Fiume Golu
Sì di caldu chì brusgia à sin’à a ferita Quandu à e sciappittane a statina t’invita Di i to ghjargalelli quandu viranu sbuccia Si movenu e spisce da U Ponte à cuccia
Sì di cotru lucente à l’ore inguernarecce Nant’à i to sciappali si spechjanu e trecce Di ‘sse stelle fughjite induve nimu ùn sà Elle sò l’infinitu, tù sì l’eternità
Quantu hai vistu ghjente, mancu tù ùn la sai Ma adopri pacenza è senza stancà mai Porti u peregrinu à scorbe u Niolu Cullendu à passi dolci à fiancu à Fiume Golu…
Di rime sciolte
Scrive ghjorni, notte è stagione Luce o bughjicone Dì l’umbrie o puru e sulane Friscure o caldane
Fà canzone d’ogni stundarella Tinta d’oru o ancu mischinella Scrive l’ore passate o à vene À rime serene
Piaghje, monti è fureste prufonde Stelle è luna bionde Celu, mare è immensi rinaghji Sole di mille raghji
Fà canzone d’ogni paisaghju Culuritu à dicembre o à maghju Scrive l’ore bianche o verdicante Di rime tamante
Scrive, cantà, dì In puesia cusì...
Rise, surisi è carezze sincere Alma è mente ligere Zerga, brioni è core à timpurale Missoghju fatale
Fà canzone d’ogni gestu umanu Un cuntrastu, una strinta di manu Scrive l’ore di pace o rivolta D’una rima sciolta
Scrive, cantà, dì In puesia cusì...
Eccu una puesia scritta in u 1988, un annu dopu à a morte di Ghjuvan'battista Acquaviva.
A TO VITA
Ùn ci hè più bellu ghjornu c’à quellu chì si pesa Quandu u marosulellu si chjina nantu a rena Chì u sguardu si perde in a turchina stesa Tandu, per una stonda, si strughje ogni pena
Ma tù ùn ci si più à vede ‘sse billezze Batti d’altre cuntrate, d’altre machje serene Forse u tempu sparghje e pessime tristezze Ma u ricordu ferma è corre à l’avvene
Cum’hè chè tù ci lasci Oghje chì tanti canti fermanu à cantà Cum’hè chì a to vita ne ghjugne à l’annuttà
Ùn ci hè più bellu cantu c’à quellu c’ùn si sente ‘Sse note silenziose, quelle rime taciute Sò forse sunniate ma sò cusì prisente Quandu sbuccisce l’ora di e carezze mute
Ma tù ùn ci si più à risente ‘sse cose Hai d’altre parolle per scrive e to ore D’altre strade à sulana, di quelle c’ùn sò chjose Da e sperenze rotte, cundannate à more
Cum’hè chè tù ci lasci Oghje chì tanti canti fermanu à cantà Cum’hè chì a to vita ne ghjugne à l’annuttà
Ùn ci hè più bella stonda c’à l’ombra d’una leccia Vicinu à un ghjargalellu chì corre chjachjarendu Senza nisun’pinseru ch’in a mente s’intreccia Cù u calmu sulennu d’un riposu tremendu
Ma tù ùn ci si più à gode di quell’asgiu U to riposu immensu u sparti cù l’acellu E lapre di falcina t’anu datu un basgiu Fatale era u toscu, t’hà apartu u celu
Scritta qualchì mese dopu à a strage di Furiani.
ERA VIRANU SBUCCITU
Oghje hè viranu sbuccitu Cù e so stonde serene È u so bellu vistitu Tintu di sogni d’avvene È u soffiu maghjulinu Fattu trattulellu finu Culurisce di turchinu E centu mila albe à vene
È sempre u sole caldu Lampa raghji senza stizia Cuprendu d’oru u valdu D’oru è di lume à divizia È s’induvina belle E millaie di ‘sse stelle Chì lucicheranu anc’elle Cù a celesta milizia
In un fiume siculare Ogni ora si licenzia Appicchendu à e sarre Una rima di silenziu È un’entica d’amore Di parfume, di culore Per u prossimu albore Ch’ellu naschi di sperenza
Era viranu sbuccitu Cù e so stonde serene È u so bellu vistitu Tintu di sogni d’avvene Ma un ventu di sciagure S’hè spartu pè ‘sse pianure È parenu cusì scure E centu mila albe à vene…
Dernière édition par Amministratore le Sam 13 Oct - 16:06, édité 1 fois | |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:55 | |
| Una stella di più
In u celu serenu dopu à u spalluzzime Un ventu puesia ci hà scrittu duie rime È accesu per noi una stella di più
Una luce tamanta à un focu d’amore Chì à la notte nasce è cresce cù l’albore Sin’à esse ricordu di u ghjornu chì fù
Un paghju d’ochji puri chì l’avvene invita À coglie l’ore appese à l’alburu di vita È tigne di billezza ogni sguardu lampatu
Una prisenza nova in u chjerchju di l’esse Duie mani di più per aiutà à tesse D’un filu di dulcezza un mondu assirinatu
Un fruttu à maturà francatu da e strage Una mente chì s’apre à ricordi di pace Fatti di zerga ghjusta è d’amore dinù
U ventu di u distinu d’un soffiu veranile Hà vistutu l’inguernu à culori d’aprile È accesu per noi una stella di più…
Per cambià à pena di rigistru, eccu una canzona di i Peres Verts Peppers (storia campata una sera di fiera, in una altra vita).
BILLÌ ZUCCHINU
Assai sogu eiu di ciò ch’ellu vulia Ùn ci capia nulla à ciò ch’ellu dicia ‘ssu tippu affaccatu una sera di fiera À mezu à a fiumara di pastizzu è di biera
Paria natu avà, cascatu da a luna U ciarbellu in bisbò, in capu a so funa È hà dettu cusì, sò vinutu per dì U mio nome hè Billì è v’aghju da fà capì
Laca la puru corre, ùn t’imballà Billì Laca la puru andà, ùn t’anarbà cusì Laca la puru andà è sciala ti la Billì
Ci vulia spiecà u sensu di u mondu E cose ch’ùn si sanu, u so perchè prufondu Ma puzzava in veru a so filusuffia Ùn era chè futichje, ch’un trecciu di pazzia
Aiò, aiò, mì, mì feghja ‘ssu gabarì Basta cusì Billì avà sbirba di quì Sì troppu à zezu sì, vai à ballà Billì Vai à spassu Billì, iè scrizza mi di quì
Laca la puru corre, ùn t’imballà Billì Laca la puru andà, ùn t’anarbà cusì Laca la puru andà è sciala ti la Billì
Manc’oghje ùn la sò s’ùn aghju sunniatu S’o l’aghju vistu in veru o s’era addurmintatu Paria veramente cascatu da a luna È forse ci hè vultatu, appesu à a so funa
Aiò, aiò, mì, mì feghja ‘ssu gabarì Basta cusì Billì avà sbirba di quì Sì troppu à zezu sì, vai à ballà Billì Vai à spassu Billì, iè scrizza mi di quì
Laca la puru corre, ùn t’imballà Billì Laca la puru andà, ùn t’anarbà cusì Laca la puru andà è sciala ti la Billì…
DUI SOLI IN U MIO CELU
À core solu è spinsiratu M’incaminava à passi d’asgiu Senza pinsà c’à u mio latu A vita c’era à dà mi un basgiu
Longu l’acque d’un fiumicellu Ci viaghjava una zitella Un sole natu in u mio celu Si cunsumava à dì mi « hè ella »
È d’un surisu, una carezza ‘Ssu fiore fattu giuvanotta Per fà mi ne dolce cavezza U so core in u meiu ciotta
A core doppiu, innamurati C’incaminemu à u piacè Sunniendu abbracciacati C’ a vita venghi à fà ci trè
È longu à u fiumicellu Ci spunterà una viola Un antru fiore cusì bellu À esse a nostra figliola
Vuleria centu ghitare Da cantà a nostr’odissea Dì vi quantu vi tengu care Quant’hè bella a vita meia
À l’ora di fà mi ricordu Mi n’andaraghju cù l’acellu À fà sunà l’ultimu accordu Cù dui soli in u mio celu
ELEMENTI
Acqua di a surgente Candilluccia di sognu zirlata in a mio mente Annacqui u bisognu Di stà eternamente In l’ombra d’un carognu Di lascià corre l’onda Cum’è corre u ventu Alliscià ogni stonda Ogni caru mumentu Chì a vita asconde In un mondu d’argentu
Focu di u fucone Calusgina d’accolta Picciatu in e canzone À puesia sciolta Sì per e mio passione Fiaccula di rivolta Da scaldà ci adduniti À i rochji infiarati Ma sì ancu di striti Per ‘ss’alburi chjinati Chì stanu ammutuliti Mezu à l’immensi asciati
Tarra di e tribbiere Fulena di mimoria Ti sò piaghe ligere I solchi di a storia U granu hè da chere Ma ùn spunta chè corria Per e to stese offerte À i soli d’altrò Per e piane diserte Troppu i guai sò È troppu e valle incerte Di fiurisce dinò
Aria di a muntagna Buffulata d’eternu A to corsa accumpagna U mondu vechju zernu Soffii ventu di spagna Da mandà à caternu Ogni ansciu d’addisperu Ogni stonda mischina È in un cantu fieru Spazzi ogni matina Di l’albe di u pinseru I nuli di a ruina…
| |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:57 | |
| UN ANTRA ISULA
A mio isula hè paradisu à cantà Rinaghji culor’d’oru è ghjuvelli turchini Ci trova u puetu rime da incantà È veste ogni canzona d’albori purpurini
Isula n’aghju un antra, di tamantu turmentu Mucata di catene, stampata d’inghjustizia Dicenu ch’ hè incapace à stancià u so pientu È chì senza misura, si frasa ogni divizia
A mio isula sà e stonde e più chiete Cum’un vascellu datu à l’estru di u ventu U si gode sepiata ciò chì natura dete È sogni d’un dumane ne face nasce centu
Isula n’aghju un antra, u mio culor’di pelle U dicenu piccatu, guai o ancu scugnura Eiu ci vecu ‘ss’ombra ch’ingutuppa e stelle È e face risplende, di luce cusì pura . .
AFRICA
Di fiumi senza fine à l’onde tralucente Di diserti infiarati à dì e mio arsure D’una storia chì corse à ore chjare o scure Da chì l’ira terrania mi fece cuntinente
D’altissime muntagne vistute di bianchezza Sia di neve eterna o di lava caghjata Di pianura infinita, campia assuliata Di tanti paisaghji, surgente di billezza
Sò i venti intinti à l’acqua di u celu Chì mi dedenu un nome da esse à u mondu È omi vargugnosi chì vensenu d’altronde À fà di a mio sorte, schjavitù è macellu
Eiu, tarra chì vide nasce l’umanità Di i populi matre, i bianchi o i mori U mio core trabocca di tanti li tisori Ma ciò c’o bramu eiu ùn lu ponu cumprà…
STELLA MARIA
Vogliu intigne a mio penna à l’inchjostru di u sperà È ingutuppà di lume ognuna di e mio rime Da purtà ti in i mio canti l’aria fresca di e cime È u profume scurdatu di l’antica libertà
Ch’elli ti sianu dolci i ghjorni di u t’avvene È cantessi di sperenza ogni stonda in a to mente U to sonnu sia calmu cum’è l’albe d’oriente Colmu si sogniviaghji per e cuntrate serene
È corghinu i to sguardi à fior’d’un raghju di sole Da cunnosce e cunfine di ‘ssi paesi landani ‘Ssi tisori chì mai omu ùn hà toccu di e so mani sianu toi per sempre i misteri di ‘sse fole
Stella Maria o cara ancu l’alba ti ringrazia Quand’in la to risa calda ci si trova ‘ssa lumera Da imbriacà di sole e stese di a to terra Da e valle di Niolu à e machje di Rosazia…
DUMENICACCIA
Ghjinnaghju era per finisce È si n’andava à passi lenti Versu d’altre ore più lisce È d’altri ghjorni lucichenti
Cum’è s’è l’estate era natu À risplende in cor’d’inguernu Cum’è s’ellu avessi appingatu In celu, un luciore eternu
Un omu una voce Era u so cantà Cum’è u fiume in foce Chì vole inzuccarà U mare portacroce Di i nostri sperà U mare portacroce Di i nostri sperà
Ghjente addunita è serena Ghjente à trecce in carrughju Da rode marchjone è catena Era di pace u so mughju
Cum’è s’è un raghju era natu Mez’ à tamantu timpurale Cum’è s’ellu avessi picciatu In celu, un eternu fanale
Un omu una voce Era u so cantà Cum’è u fiume in foce Chì vole inzuccarà U mare portacroce Di i nostri sperà U mare portacroce Di i nostri sperà
Ma soca ùn ne pò esiste Chjarore à mezu à ‘ssa fumaccia Chì si sò scorse nere è triste L’ore di ‘ssa dumenicaccia
Cum’è s’è u bughju era natu Foscu è prufondu in cor’di ghjornu Cum’è s’ellu avessi appingatu In celu, un eternu frastornu
SICRETI
Palisà l’addisperu di e lacrime piatte Quand’omu ùn tene più di ùn sfucà si micca Di pettu à u viotu di l’ombra chì s’hè fatta È ferma pinciulendu di sogni pocu riccu
Palisà ciò chì mughja in fondu à a cuscenza Ricordi di battelli privati di vintata Cundannati per sempre à l’alta penitenza Di un eternu esiliu ch’ùn avarà estate
Palisà a tristezza di tanti usci chjosi Spalancati un ghjornu per rompe u silenziu È u pesu angusciosu di e mane nibbiacose Quand’omu à i soi per sempre si licenzia
Palisà ‘ssu viaghju in u mentre di l’alba Tracarcu di suspiri è d’accunsenti muti Quandu in a to mente cantanu rime calde Mazzuli di parolle da u t’ingegnu esciuti
Per tè ô tarra sacra di a nostra mimoria Palisà l’emuzione, a gioia scrianzata D’esse pienu di tè, natu di a to storia È pò d’andà sicuru nant’à a to scarpata…
| |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 15:58 | |
| VINTERA
Prima ci hè u silenziu, à fascià ogni cosa D’ogni alburu, u frascume, d’un siscu hè azzicatu È u celu si veste di lana cindarosa Cum’è per dì à tutti c’un periculu hè natu
Dopu l’aria si face cum’è ligera è fresca U celu torna foscu, u ventu vene mossu Cuscogliule scimite si pesanu in tresca È digià in un frombu, u tonu ci hè addossu
È tuttu vene bughju, in cor’di miziornu Toni, saette, acqua, in tamantu scunfondu S’abbraccianu per forza, a notte cù u ghjornu À robba è ghjente pare, natu u finimondu
È pò tuttu si tace è volta u turchinu Cum’è s’è nulla ùn fussi canta torna l’acellu È dopu à ‘ssa vintera, soca soffiu divinu U sole è i so raghji invadenu u celu…
QUATTRU NOTE
Quattru note dulcezza à mezu à u fracassu Dui cori appesi à u listessu passu Un mumentu sulezza à mezu à tanta ghjente Quattru note à sunà per noi eternamente
Una stonda sepiata quandu in l’ombra pagna A to manu di a meia si face a cumpagna Una cria di vita abbandunata à l’asgiu Eppò e nostre lapre per u listessu basgiu
Eppò andà inseme Quasi à tuccà u celu Lascià e nostre speme Purtà ci cù l’acellu
Quattru note dulcezza è torna u fracassu È a vita d’ognunu ripliglia u so passu Si staccanu e mani u basgiu torna ventu È a nostra abbracciata diventa un ramentu
DUVE SÒ
Duve sò pigliate l’ore Di e rise zitelline Quandu per coglie e more Ùn timiamu e spine Duve sò, duve sò ’ssi mumenti Duve sò, duve sò à i venti o spenti
Forse si nè sò andate Cù u fiume di l’età Cù ‘sse piene infuriate À l’eterna libertà Duve sò, duve sò ‘ssi mumenti Duve sò, duve sò à i venti o spenti
Duve sò a niscentria È u so cumpagnu l’asgiu Oghje ferma a nustalgia È d’un ricordu u basgiu Duve sò, duve sò ‘ssi mumenti Duve sò, duve sò à i venti o spenti
È quelle ardente battaglia Da difende u castellu Fattu di tarra è di paglia Di u mondu u più bellu Duve sò, duve sò ‘ssi mumenti Duve sò, duve sò à i venti o spenti
È ‘ssi chjarasgi pumposi Quantu volte vindimiati I rivecu, diviziosi Carchi à frutti inzuccarati Duve sò, duve sò ‘ssi mumenti Duve sò, duve sò à i venti o spenti
Ma in fondu à u mio core L’aghju tinuti prisenti U profume di ‘sse more È tutti quelli mumenti Sò in mè, sò in mè ‘ssi mumenti Sò in mè, sò in mè à venti Sò in mè, sò in mè ‘ssi mumenti, mai spenti…
VIT’ALBA
In u celu l’ultima stella more A luna s’abbandona à u tramontu Di a notte si ne compienu l’ore È u ghjornu ne face tornacontu
U bughju si ne và senza rimore In un sussuru u mondu si move Ogni cosa s’inonda di luciore È s’assesta da campà l’ore nove
U primu raghju vene è accarezza E sarichje di neve incasgiulate Ammanta d’una dolce tennerezza E stonde di l’ultime sunniate
Ogni candella d’acquatu spampiglia È d’argentu ne parda u circondu A vita abbraccia l’aria à piglia, piglia Quandu l’alba entre in u vucatondu
Sbuccisce di ‘ssu stranu spusaliziu Un reame d’armunia è culori Hè una maraviglia, un deliziu Un mazzulu di musiche è d’adori
U primu raghju vene è accarezza Paesi è cità addurmintati Ingutuppa di solfice dulcezza Sogni è realità aghjummellati
E STRADE TURCHINE
Parianu scappati D’un sognu lucichente À culori d’oriente ‘Ssi vascelli andati Per e strade turchine Per i chjassi di sciume È l’andati di lume À l’ultime cunfine À l’orisonti chjari Duve more u sole È nascenu e fole Figliole di i mari
Suvitendu e stelle Sulchighjavanu l’onde À circà d’altre sponde D’altre loche più belle Un’isula serena Tarra senza mimoria Da scrive una storia Ch’ùn cunnosce catena Una muntagna d’oru Da chì a so bandera Svintulessi più fiera Chì u più fieru albore
È mezu à u silenziu Fà si una piazzarella Esse cum’una stella Mezu à u celu immensu Ma e strade turchine Ùn ti portanu indocu S’è t’ùn adopri focu Per apre e cunfine Ci volenu e strage Da fà nasce a pace S’è un mondu si face L’altru si deve tace
È cusì và u fiume Da l’altu di e sarre Sin’à lampà si in mare In e valle di sciume È i vascelli vanu Frà ‘sse piane di luce Circhendu un mondu à struge Per e strade turchine A l’ultime cunfine…
Mi ne vocu
Cù e sciume chì vanu à imbiancà l’orisonti Purtate da u mare peregrinu eternu Cù e neve chì stanu appese à i monti Carezze di silenziu rigalu di l’inguernu
Cù l’omu spiranzosu fighjendu a spirata Chì vene à risplende mesu à u timpurale Cù l’ansciu silenziosu di a chieta attrachjata Quandi a luna accende u più altu sciappale
Mi ne vocu à cantà e fureste di sole I chjassi di u sperà è po l'eternità È po l’eternità
Cù l’acellu quassù in lu celu turchinu Duve và solu, solu un nulu andarice Cù u tempu dinù missageru divinu Chì tramanda l’idea d’un mondu più felice
Cù u ventu istrosu chì gira centu mondi Basgendu ogni sarra di e so dolce lapre Cù u fiume furiosu chì và mezu à e sponde È l’immensa dulcezza di u fiore chì s’apre
Mi ne vocu à cantà e fureste di sole I chjassi di u sperà è po l’eternità È po l’eternità
Cù l’ochji illuminati da i ghjorni d’aprile Impastati d’amore è carchi d’asgiatezza Cù i cori infuriati da u sintimu suttile D’appartene à a tarra è à e so billezze
Cù l’omu incatenatu privu di stellaria À l’ora chì a notte stende u so reame Cù u sognu strappatu in cerca d’armunia Chì scianchighjendu và versu l’alba chì chjama
Mi ne vocu à cantà e fureste di sole I chjassi di u sperà è po l’eternità È po l’eternità…
L’omu scioltu
Sentu l’aria marzulina Stuzzicà mi u tupezzu È sfrisge mi in u spinu Cum’un fiume chì carezza Da e sarre à a marina E muntagne cù dulcezza
Sentu a calurosa tarra Scatinà e so passione In favulose fiumare È l’estru di e stagione Scumudà l’unducce pare Di u prufondu marone
Sentu u celu ghjastimà Lampendu l’acqua sacrata È ‘ssi toni à discità Ogni fola sminticata Piatta per l’eternità In l’ochji di l’attrachjata
Sentu l’eternu alburone Scaglià si sott’à l’accampu Di u ventu girandulone È ‘sse parolle c’o lampu In fondu à u vangone È chì mai omu ùn stampa
Cusì dice l’omu scioltu Chì campa ogni mumentu Fighjendu l’immensa accolta Di l’alba è di l’elementi Dà vita à a rivolta È po discità a mente…
Per tè
Tale à u silenziu natu Dopu à tamantu abbracciu Tale à a fiamma data Chì accende a to faccia Tù, sazii e mio brame Colmi e mio mancanze Rispondi à e mio chjame Assulii e mio stanze
Eiu ti scrivaraghju E mio più belle rime È pò ti purtaraghju Nant’à e più alte cime Accatizzaraghju u focu In fondu à a ziglia Per riscaldà u locu Di a nostra armunia
Dà mi a to sperenza Per crede in lu dumane È pò a to prisenza Per cungnurà u stranu Tù, empii di dulcezza I mio sogni, e mio teme È cambii a mio sulezza In voglia d’esse inseme
Eiu t’insignaraghju E strade e più piatte È per tè scupreraghju E catagne e più ciatte Cacciaraghju l’amarezza È a malincunia Per prutece a billezza Di a nostra armunia…
À lu ghjornu spuntatu
Acquatu di a mane rinfreschi i mio sogni Quandu in lu primu raghju si scopre u cuntornu À l’angunia a notte fughje incù lu so fornu Eppo lu ghjornu cambia e mio brame in bisogni
L’acellu à tempu natu, si move sgalapatu U trattu scrianzatu stuzzica i talavelli In l’aghja testimone di l’anticu macellu Rinasce a rivolta à lu ghjornu spuntatu
À lu ghjornu spuntatu in un dolce rimore Si stringnenu e mani in un chjerchju immensu U nome libertà ripiglia u so sensu È alloghja a vita in fondu à ogni core
À lu ghjornu spuntatu s’arrizza a bandera Di l’eterne spiranze piatte in le nostre mente È risplende a luce d’una fiaccula ardente Chì piccia focu in core è tomba l’addisperu
Ingannu di a notte, di a morte funtana Di u sperà di l’omu ùn sia strappatura È sappia chì a lotta campa ancu in la bughjura È ch’in l’ochji d’un populu a rivolta s’intana…
Terzettu sunniatu
Un soffiu puesia, vene è mi piglia È mi tramutu in un mondu di rime Duve à ogni sguardu, vecu una maraviglia
M’accecanu ‘sse fiure, a so billezza Eppo mi ciottu in un fiume d’argentu Le so onde mi sò, una carezza
Avà mi vultuleghju, mezu à u celu È supraneghju le più alte le cime Sò lu ventu chì corre, sò un acellu
È viaghju in ‘ssu locu, mondu sicretu Duve e cose, facce ne anu centu È in pede à u mio lettu, mi discetu…
À chì vale
À chì vale dumane s'è tù sai digià Ciò ch'ellu piatta in sè, ciò ch'ellu ne sarà S'è tù credi ch'un celu, culore ùn pò cambià È ch'à certi orisonti sole ùn ne pò spuntà
À chì vale un sognu s'ellu pasce à umbria S'ellu ùn si sà fascià d'un pocu di pazzia S'è t'ùn voli sperà chì mezu à l'asciatu Qualchì volta ci nasce un pascu smisuratu
À chì vale à scappà, à allungà u passu Basta à ùn sbaglià si scigliendu u so chjassu Ci sarà sempre un ponte, una verga à francà si È un ghjornu, chì sà, a vita à affiancà si
E brame l'aghju sceme è i sogni tamanti U mio core hè immensu, prontu à mille stanti I muri i calcecu è ne facciu pianure Da suminà ci ore da esse e più pure
Dernière édition par Amministratore le Sam 13 Oct - 16:09, édité 1 fois | |
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves Sam 13 Oct - 16:00 | |
| Eccu una addattazione di "Les feuilles mortes"
CUSCOGLIULELLE (Les feuilles mortes)
O quantu bramu chè tù t’arricordi Di ‘ss’albe nate da l’amicizia À quelli tempi l’ore andavanu belle Ore di mele è di sole à divizia Centu mila sò e cuscogliulelle Sai, ùn mi ne sò scurdatu Centu mila sò e cuscogliulelle È vanu appese à li ricordi Purtati da a zilifrina Duv’ella more a statina Perchè chì mi ne scurdaria Di ‘sse rime chè tù dicia
Hè u cantu di a sumiglia Eiu è tù d’amore spartu Eramu dui à piglia, piglia Eiu è tù d’amore spartu Ma l’amore torna fulena À passi ciatti, senza fracassu E l’onda arruba à a rena A vistica di u to passu
Centu mila sò e cuscogliulelle È vanu appese à i ricordi Ma u mi’ amore ùn vole dà si à elle È ride sempre di i nostri accordi Eri per mè dolce è pò cusì bella E t’aghju in core tal’un’eterna stella À quelli tempi a vita era gradita In celu u sole sapia e calmane È tu ne era a mio dea Ma chì primura ‘ss’ore vane Chì ribomba in l’alma meia A to canzona à l’infinita
Hè u cantu di a sumiglia Eiu è tù d’amore spartu Eramu dui à piglia, piglia Eiu è tù d’amore spartu Ma l’amore torna fulena À passi ciatti, senza fracassu E l’onda arruba à a rena A vistica di u to passu
| |
| | | Contenu sponsorisé
| Sujet: Re: Acquaviva Jean Yves | |
| |
| | | | Acquaviva Jean Yves | |
|