| Lamentu di Marinella | |
|
+3di sfughjita Erbaghju Sumenta 7 participants |
|
Auteur | Message |
---|
Maria

Messages : 1264 Date d'inscription : 28/02/2012 Localisation : quassù
 | Sujet: Lamentu di Marinella Mar 26 Nov - 8:21 | |
| Lamentu di Marinella
Dumane seraghju morta à l'ortu ùn mi truverai Mamma si richjode a porta grandi seranu i to guai Pediniella è a so scorta à quale resta ùn pensa mai
A manu d'Orsughjuvanni tante volte l'aghju strinta mi ne scordu di l'affanni da le so bracce avvinta i tempi sò propiu strani oghje hà la carchera cinta
Di quale serà sta bocca pare ghjunta da l'infernu Orsughjuvà nun tarocca u so visu hè à l'inguernu stasera a sechja è a rocca m'aspetteranu indernu
L'aghju pare ingannatu cun un omu di Sardegna un birbu m'hà palisatu di l'amore sò indegna Orsu u fucile hà pigliatu ùn vole più di me pregna
Ùn vole d'u figliulellu ch'aviamu sunniatu mansu cum'è l'anghjulellu è d'a so mamma allattatu soca lu so viculellu hè di legnu ghjastimatu
U furore ùn teni piattu mi trema u core è a civa O Ghjuvà femu lu pattu lascia mi à mezu à i vivi nimu cuglierà u partu sì di sangue tù mi privi
Di la mo bianca ruddetta ne facii sempre a losa cum'è u latte d'a capretta ne era ognuna ghjalosa ora hè culor di sciuppetta u vestitu d'a to sposa
O lu mio ortu à a sulana temi per e to racolte ch'ùn basti l'acqua piuvana è u sangue voli inghjotte ma ùn ne pò nasce grana quandu intinghje a malamorte
Di notte per a ricciata passerà Mariagustina mughjerà à a sorte ingrata à visu di Pruserpina i mo capelli di fata i pienghjerà Antunina
Addiu Pughjale* amatu addiu caru Ritondu* u murtoriu hà sunatu è lu mo risu giucondu l'hà bellu prestu chjamatu u Signore à l'altru mondu
O cusì cattiva sorte chì à morte mi ferisce Mamma 'sse viole colte per a to casa fiurisce u ventu l'hà digià tolte anch'ellu tuttu ravisce
Ch'ella fermi 'ssa candela ch'inseme aviamu accesu l'amore di Marinella u fiatu ùn hà mai resu sia fiera sentinella per parà ti da l'offese. *lochi detti. | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 26 Nov - 15:50 | |
| Hè toia? una bella puesia propiu in la vena tradiziunale certe strufate pare ch'elle sianu state scritte centu anni fà... forse duie o trè ritocche quistione di ritimu per stà sempre in l'ottupedi ma quessa ùn hè nulla. Brava o Sperenza | |
|
 | |
Maria

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 26 Nov - 16:46 | |
| Iè hè meia. Ne leghju assai è aghju circatu à cumpone stendu fida à u spiritu di i lamenti di tandu (riferenza à a mitulugia, à u trattu fisicu d'a parsona...). Hè un sughjettu chì mi tocca , sò d'un paese induve e vindette anu fattu stermini ind'e famiglie. S'o ritrovu u libru L'affaire de Prunelli vi metteraghju u passaghju chì narra l'assassiniu di duie donne. Ti ringraziu, m'incuragisce u to messaghju.  Quandu ai appena di tempu, sì tù mi poi currege i versi sbagliati m'aiuteria assai.  | |
|
 | |
Sumenta

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 26 Nov - 18:33 | |
| eiu ùn ci capiscu nunda à e questione di ritimu, d'ottupedi è di scrittura ma ti possu quantunque dì chì a lettura di a to puesia hè stata propiu agradevule è ch'ella mi piace assai! Brava! | |
|
 | |
Lùlù

| Sujet: Lamentu di Marinella Mar 26 Nov - 23:43 | |
| Ùn aghju tantu fighjatu i pedi per sapè s'elli calzavanu l'ottarinu à ogni passu ma ben che pigliatu da u tastu, aghju po contu i sestini da fàmi ghjunghje u lamentu ancu à mè.Or basta dodeci sestini sò novanta sei filari !da pàrè scrittu cent'anni fà : què ghjè una loda à l'usu Circione ! ùn credu ch'ell'averianu scritti dodeci volte trè rime doppie è riche senza scaglià nè in francese ne in rima di riempiimentu !
à a corta di e longhe : aghju piacè di truvàti custi di parulle è di fiure. -à ringraziati per u to lamentu novu è u toiu ùn durerà tantu chi s'apre vor'di altri tasti è scritture senza inciampà ne di pedi ne di capu à prò di tutti ! | |
|
 | |
Maria

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mer 27 Nov - 19:16 | |
| @ Petra : t'hè piaciuta a lettura, m'hè piaciuta a scrittura.  @ Lùlù : sì tù ai trovu di fiure è di parulle, serà ch'aghju seguitatu u cunsigliu d'un certu Lu-Cio (dettu ancu Snif-snaf*) chì m'avia dettu un ghjornu di lascià da cantu una certa manera di scrive è di parlà. Bon prò m'hà fattu. Cumu diventà u Christian Dior d'a puesia è veste a lingua da regina quandu i vostri trisori sò sturzati è chì l'arrutini ùn frustanu più i pedi per ste strade ? *cusì cugnumatu da ellu stessu. Ringraziu à voi dui per a lettura è u messaghju. | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Jeu 28 Nov - 13:15 | |
| ti mettu sottu a "currizzione" sò solu piccule pruposte per ch'ella songhi megliu. osinnò di modu più generale ti diciaraghju chì di regula l'elisione si face; dunque i versi cum'è: ne era ognuna ghjilosa (n'era) da e so bracce avvinta (bracci'avvinta) ecc. facenu 7 pedi certe volte ci n'hè unu in più: "O lu mio ortu à a sulana" forse hè megliu "o lu mio ortu à sulana"? ma hè più faciule à magnà i pedi in più, quì "o lu " di manera à incalcà l'o di "ortu" quant'è ch'ella sia a terza sillaba di u versu. perchè u ritimu di l'ottu pedi hè cusì: 1 2 3 4 5 6 7 8 s'incalca annant'à u terzu è u settimu versu. ma ùn caccia nulla à u fattu chì u tolamentu hè una riescita PS: ùn stà micca à sente à Lulù  , a sà anch'ellu ch`i lamenti scritti 100 anni fà eranu più belli cà quelli d'oghje – ancu per ùn esse spessu in rima doppia è per cuntene ognitantu qualchì sfrancisume. - Sperenza a écrit:
Lamentu di Marinella
Dumane seraghju morta à l'ortu ùn mi truverai Mamma si richjode a porta grandi seranu i to guai Pediniella è a so scorta à quale resta ùn pensa mai
Tante volte l'aghju strinta a manu d'Orsughjuvanni mi ne scordu di l'affanni è da le so bracce avvinta oghje hà la carchera cinta i tempi sò propiu strani
Di quale serà sta bocca pare ghjunta da l'infernu Orsughjuvà nun tarocca u so visu hè à l'inguernu stasera a sechja è a rocca m'aspetteranu indernu
Pare ch'o l'aghji ingannatu cun un omu di Sardegna un birbu m'hà palisatu di l'amore sò indegna Orsu u fucile hà pigliatu ùn vole più di mè pregna
Ùn vole di u figliulellu ch'aviamu sunniatu mansu cum'è l'anghjulellu Da a so mamma allattatu soca lu so viculellu hè di legnu ghjastimatu
U furore ùn teni piattu mi trema u core è a civa O Ghjuvà femu lu pattu lascia mi à mezu à i vivi nimu cuglierà u partu sì di sangue tù mi privi
Di la mo bianca ruddetta ne facii sempre a losa cum'è u latte di a capretta ognuna ne era ghjalosa ora hè culor di sciuppetta u vestitu di a to sposa
O lu mio ortu à a sulana temi per e to racolte ch'ùn basti l'acqua piuvana è u sangue voli inghjotte ma ùn ne pò nasce grana quandu intinghje a malamorte
Di notte per a ricciata passerà Mariagustina mughjerà à a sorte ingrata à visu di Pruserpina i mo capelli di fata i pienghjerà Antunina
Addiu Pughjale* amatu addiu caru Ritondu* u murtoriu hà sunatu è lu mo risu giucondu bellu prestu l'hà chjamatu u Signore à l'altru mondu
O cusì cattiva sorte chì à morte mi ferisce Mamma 'sse viole colte per a to casa fiurisce u ventu l'hà digià tolte anch'ellu tuttu rapisce
Ch'ella fermi 'ssa candela ch'inseme aviamu accesu l'amore di Marinella u fiatu ùn hà mai resu sia fiera sentinella per parà ti da l'offese. *lochi detti. | |
|
 | |
Maria

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Jeu 28 Nov - 14:36 | |
| Ti ringraziu. Avà seraghju più attenta. Hè vera chì sò affarucci di nunda ma mai curretti rivenenu sempre trà mezu à i pedi. L'avia capita chè tù parlavi d'a bellezza di i lamenti di tandu. À Lùlù u vogliu stà à sente quantunque quand'ellu mi dà cunsiglii per a scrittura, n'aghju un quadernu pienu è m'aiutanu assai.  | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Jeu 28 Nov - 22:47 | |
| i cambiamenti sò validati?
| |
|
 | |
Maria

| |
 | |
Lùlù

| Sujet: Lamentu di Marinella Ven 29 Nov - 9:07 | |
| Di dà capu à i so pedi hè a prima... di più di sti tempi friddulosi ch'ognu appinzi u so calza scarpi Circione per i so pedone è tù per i to peducci di 'ghescià'. pari o neschi piace à tutti d'incruciali ! Ùn sò micca un stakanovistu di l'ottarinu in sestinu ch'ùn si pò mantene in ripetendu. A lingua ci permette di seguità in creendu. prima cumponianu di capu è oghjè cambià di pedi ùn vole dì cambià di strada. Edouard Glissan chjamatu u 'jazzman di à pensata dicìa : "A Lingua hè fatta per dì u mondu" In tantu salutemu u vaghjime di a Sperenza nova à l'usu anticu chi apprunta un veranu fiuritu ! | |
|
 | |
Erbaghju

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Ven 29 Nov - 16:00 | |
| Certi filari facenu ancu pinsà à un vociaru è mi pare d'esse una bella prova chì a nostra cultura ùn hè più mancu appena quella di e ballatadore. | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Ven 29 Nov - 16:05 | |
| - Erbaghju a écrit:
- Certi filari facenu ancu pinsà à un vociaru è mi pare d'esse una bella prova chì a nostra cultura ùn hè più mancu appena quella di e ballatadore.
ùn capiscu micca tantu ciò ch'è tù voli dì sò eiu chì sò stancu o sè tù chì spiechi male? | |
|
 | |
Erbaghju

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Ven 29 Nov - 16:25 | |
| Saranu e duie. Vai à circà à Ruclì chì ellu mi puderia ancu capisce! Vulia dì chì a forza di certi filari di a so puisia mi facianu pinsà à a viulenza impruvisata di un vociaru è chì ùn mi pare mancu appena faciule di falla quandu si sà bè chì a cultura d'oghje ùn hè più mancu appena quella di e ballatadore. Saria un pocu cum'è i rumanzi d'anticipazione di J.Verne, ma à l'arringuarsciu. | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Ven 29 Nov - 23:41 | |
| Iè, ma quessa hè senza cuntà incù Sperenza, a nostra vuciaratrice! | |
|
 | |
Maria

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Sam 30 Nov - 0:27 | |
| Ùn s'hè fattu ex nihilo  : aghju lettu assai lamenti è voceri per impregnàmmi d'elli, d'una certa manera di cumpone . Iscrive u lamentu in u cuntestu 19u seculu fù abbastanza faciule , bastonu dui o trè elementi (sechja, rocca, duie vuceratrice Mariaugustina è Antunina...) ma u primu testu peccava per via d'una scrittura troppu "muderna" manca appena adatta à un lamentu. U secondu intoppu era: cumu riesce un lamentu quandu ùn site manc'appena pueta ? Aghju circatu dunque à guadagnà punti nantu à d'altri terreni : quellu di l'emuzione soprattuttu, stendu attenta à a scelta d'e parolle, à metteci fiure .Sì vo guardate bè i lamenti sò spessu ricchi di fiure chì li danu a so putenza. À l'iniziu : "U furore ùn teni piattu mi trema u pettu è a civa O Ghjuvà femu lu pattu ùn vogliu andà à l'altra riva ùn ne nascerà zitellu sì di sangue eiu sò priva" I dui ultimi filari ùn mi garbavanu tantu è l'aghju vulsuti rimpiazzà da una fiura più in rapportu cun u corpu d'a donna :c'eranu e parulle sangue , civa...è partu s'hè impostu da per ellu . È "ùn venerà u partu" hè diventatu "nimu cuglierà u partu" (più sputicu) "sì di sangue tù mi privi" ( tù invece di eiu hè per aghjustà à a "viulenza"...hè forse di sta viulenza chè tu parli o Erbaghju). Civa hà persu a so rima ma u testu hà vintu in prufundezza. "U furore ùn teni piattu mi trema u core è a civa O Ghjuvà femu lu pattu lascia mi à mezu à i vivi nimu cuglierà u partu sì di sangue tù mi privi" Ci sò altre fiure : quella d'a terra chì beie u sangue rivene spessu in a tradizione di i lamenti: aghju in capu u Vechju Lamentu , di Federici, chè tù Circione ci avii cusì bè spiecatu ("u sangue di Ghjuvan Paulu u s'inghjotte lu terrenu..."). U Lamentu di Marinella ferma quantunque in u duminiu di a "complainte", più trista chè cullarosa. Ùn si parla di vindetta cum'è a pudete truvà in i voceri (es : O Mattè di la surella : "cinghjitevi le carchere[...]ch' ùn siamu sole à purtà le veste nere"...)  | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Sam 30 Nov - 10:38 | |
| Cuntava di ditti di ripigliallu stu versu per via di a falza rima – chì stice appena in una puesia di fattura tradiziunale – ma mi ne sò scurdatu. Hè vera chì custì hè un'assunanza micca una rima è ùn face parte di e "regule" più o menu stabulite da a tradizione. Isse "rime" maschile / feminile / singulare / plurale e truvarè spessu in la puesia d'oghje – in particulare ind'è D.Nobili è P.Croce.
Hè dunque piuttostu un affare di "rigistru" ... Avà, ch'è tù sia in una dimarchja puetica tradiziunale o micca, a falsa rima, soprattuttu in una puesia in rima doppia cum'è a toia, pò esse parcipita cum'è una suluzione di facilità o peghju un scagliu di l'autore...
Dunque s'era ind'è tè mittia tuttu in "iva".
A poi fà tinendu "nimu cuglierà u partu"
"ùn vogliu andà à l'altra riva" dinù u poi tene, à mè mi pare pueticu abbastanza.
infine, un antru affare annant'à sta strufata hè stu " Mi trema u core è a civa "
e forme binarie si dicenu più vulinteri senza l'articuli, dunque eiu avaria messu: " Mi tremanu core è civa " è ancu , ùn micca sicuru di u plurale, forse hè ancu megliu : "È mi trema core è civa" .
| |
|
 | |
Maria

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Dim 1 Déc - 16:37 | |
| U furore ùn teni piattu è mi trema core è civa O Ghjuvà femu lu pattu ùn vogliu andà à l'altra riva nimu cuglierà u partu sì di sangue eiu sò priva Cume ci tenia à "privi" è "vivi", per mette tuttu in -ivi avia pensatu à fà cusì : Duve avii u core piattu oghje ci sò i pellicci O Ghjuvà chergu ricattu lascia mi accantu à i vivi nimu cuglierà u partu sì di sangue tù mi privima "pellicci" stice.  | |
|
 | |
Erbaghju

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Dim 1 Déc - 20:39 | |
| Hè da un bellu pezzu ch'e' vulia scrive un vociaru ma ùn aghju mai saltatu u fossu. Ma avà chì u sugettu di u mese di i scritti imposti hè u lamentu, hè detta chì par mè sarà un vociaru! | |
|
 | |
di sfughjita

Messages : 124 Date d'inscription : 06/03/2012 Localisation : Bastia
 | Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 3 Déc - 9:32 | |
| Brava o Sperenza  U vostru travagliu mi maraviglia. In quant'è à Circione u* ringraziu pè e so spiigazione per contu meiu preziose. Furtunatu (a) à chì sà puetà in parolle quant'è in fiure cum'ella a face cusì bè Petra Alta  assai assai a so pàgina d'accolta ! * devu dì U ringraziu o LI ringraziu (= ringraziu à ellu) | |
|
 | |
Maria

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 3 Déc - 11:31 | |
| A li pudete pruvà dinù voi, ci sò riesciuta eiu...è ùn mi dite micca ch'elle vi scappanu e parulle, ùn vi credu manc'appena.  Cumu hè u tempu per stu Bastia ?  | |
|
 | |
di sfughjita

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 3 Déc - 13:14 | |
| - Sperenza a écrit:
- A li pudete pruvà dinù voi, ci sò riesciuta eiu...è ùn mi dite micca ch'elle vi scappanu e parulle, ùn vi credu manc'appena.
Forse, forse un ghjornu...., ùn si sà mai - Sperenza a écrit:
- Cumu hè u tempu per stu Bastia ?
 Ci luce un sole radiosu chì ci riscalda u corpu, u core è ancu l'ànima. Vi ne mandu un pucarellu à prò vostru da gode strettu è sùbitu ! Scialàtevila è à lèghjevi prestu !  | |
|
 | |
Circione

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mar 3 Déc - 18:29 | |
| | |
|
 | |
di sfughjita

| Sujet: Re: Lamentu di Marinella Mer 4 Déc - 8:29 | |
| V'arringraziu assai o Circiò  | |
|
 | |
Lùlù

| Sujet: Lamentu di Marinella Ven 6 Déc - 21:55 | |
| Per stinzà appena a funa di u lamentu :
Trememu sempre per i nostri è quelli di l'altri....disgraziatamente...
MÀ PIÙ Zittu si sà Mutu si stà, à pena piatta parulla ciatta. à caru amicu nunda li dicu.
Basta u mottu per tempu rottu. U dettu strisge pena ch’ùn dice ferita sottu sempre à l’arice.
Per quale sò ste parullette ? Dimmi per ciò serianu dette, se nimu inghjò ùn coglie fette.
Omu infelice ùn pò fa nice. Ùn sparte più chi mà più’ùn dice Caru si tù veni ò Ciù
§ Lùlù
| |
|
 | |
Contenu sponsorisé
 | Sujet: Re: Lamentu di Marinella  | |
| |
|
 | |
| Lamentu di Marinella | |
|